Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Házenkáři budou s Turky odvracet hrozbu vyřazení z kvalifikace MS

Zlín - Čeští házenkáři sehrají ve Zlíně poslední zápas první fáze kvalifikace mistrovství světa, jenž rozhodne o tom, zda projdou do červnového play-off. Reprezentanti ve středu prohráli v Turecku 24:27 a k tomu, aby soupeře sesadili z prvního místa ve tříčlenné skupině, které jako jediné znamená postup do baráže, potřebují zvítězit o čtyři góly, případně o tři branky při skóre 26:23 a nižším. Zápas začne v 18:30, přímý přenos odvysílá ČT sport a náš web.

Svěřenci trenérů Daniela Kubeše a Jana Filipa na podzim v první fázi kvalifikace dvakrát porazili Belgii, ale středeční porážka v Turecku, po níž ztrácejí na soupeře dva body, jim očekávanou cestu do play-off zkomplikovala. Vyřazení by bylo velkým neúspěchem. "Jsme pod tlakem. Osobně to cítím tak, že je ten tlak na místě. Byl by to průšvih, kdybychom nepostoupili," uvedl Kubeš.

Český celek v Ankaře prakticky celý zápas jen dotahoval a po nepovedeném závěru bude muset v domácí odvetě smazat tříbrankovou ztrátu, aby měl v případě bodové rovnosti s dosud stoprocentním Tureckem lepší vzájemnou bilanci.

"Samozřejmě jsme doufali, že v Ankaře vyhrajeme. Nálada ale není nijak tragická, protože není důvod. Osud toho dvojzápasu máme ve svých rukou, v sobotu ve Zlíně musíme hrát lépe, chytřeji a proměňovat šance. Pokud se tak stane, máme velkou šanci postoupit," mínil Kubeš.

"Víme, že jde o všechno. Od první do poslední minuty. Každá akce bude důležitá pro konečný výsledek, i ta první může hrát roli. Důležitý bude vstup do utkání, potřebujeme dostat Turky pod tlak. Oni sem přijedou sebevědomí, protože vyhráli poslední tři zápasy," doplnil druhý z trenérů Filip.

Češi se chtějí inspirovat obratem z roku 2014, kdy v odvetě play-off o postup na světový šampionát porazili Srbsko 33:21 a smazali ztrátu 15:23 z venkovního duelu. "Jestli půjdeme do zápasu s obavami, nemusíme ho ani hrát. Ve sportu je téměř vše možné. To jsme dokázali před dvěma roky se Srby. Jsme odhodlaní a jdeme zápas vyhrát. Ztráta ve skóre nás donutí zabrat, pojedeme na sto procent," uvedla spojka Roman Bečvář.

Jan Filip: "Všichni si uvědomujeme, že nic není ztracené. Víme, že v házené je možné výsledek otočit za pár minut. Mohou přijít fáze, kde se to takzvaně bude tahat, ale vždy je potřeba věřit, že jsme schopni skóre obrátit na naši stranu."

Už delší dobu schází národnímu týmu dvě opory, rekonvalescent a kapitán Filip Jícha i Pavel Horák. Do kádru by se ale měl po zdravotních problémech vrátit Ondřej Zdráhala, který v Turecku nehrál. "Nechyběly jen jeho góly, ale také rozehrávka a střely zdálky, protože on je jedním z mála hráčů, kteří dokážou vystřelit zpoza devítky," podotkl Kubeš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články