Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Házenkáře na ME čekají mistři světa Dánové. Utkají se i s Portugalci a Řeky

Světoví šampioni z Dánska jsou mezi soupeři českých házenkářů v základní skupině F mistrovství Evropy, které se uskuteční v lednu příštího roku v Německu. Kromě Dánů se český tým střetne také s Portugalskem a nováčkem na turnaji Řeckem. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého odehrají celou skupinu v Mnichově.

Čeští házenkáři
zdroj: ČTK / Ožana Jaroslav

Český celek postoupil na mistrovství Evropy počtvrté za sebou a poosmé z posledních devíti kontinentálních šampionátů. Los v Düsseldorfu rozdělil 24 účastníků turnaje do šesti čtyřčlenných skupin, z nichž vždy první dva týmy v tabulce postoupí do další fáze. Tou budou dvě šestičlenné skupiny.

Český celek byl před losem ve třetím ze čtyř výkonnostních košů a měl jistotu, že se vyhne Polsku a čtyřem balkánským zemím – Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Srbsku a Severní Makedonii.

Z nejsilnějšího koše dostali Sabatého svěřenci zřejmě největšího favorita na zlato Dánsko, které ovládlo poslední tři světové šampionáty včetně toho letošního. Na minulém Euru získali Seveřané bronz a na olympijských hrách stříbro. Reprezentanti se s Dánskem naposledy utkali na kontinentálním šampionátu v roce 2018 a senzačně o gól zvítězili. Na mistrovství tehdy nečekaně skončili šestí.

Těžkým soupeřem bude pro Čechy i Portugalsko, které sice předloni na Euru obsadilo až 19. příčku, ale o dva roky předtím šestou příčkou stanovilo své dosavadní maximum. Tým z Pyrenejského poloostrova na rozdíl do Sabatého svěřenců startoval na lednovém mistrovství světa a skončil třináctý. Řekové budou spolu s Faerskými ostrovy a Gruzií na velkém turnaji debutovat a patří k největším outsiderům šampionátu.

"Přál jsem si Dánsko nebo Portugalsko, což se mi tedy splnilo. Na druhou stranu jde o neskutečně silné soupeře a Dánsko je jedním z kandidátů na celkové vítězství," uvedl křídelník Jakub Štěrba. "Portugalsko bylo jedním ze silnějších týmů ve druhém koši a nesmíme podceňovat ani Řecko, kde se házená zvedá. Je to velice těžká skupina, ale určitě se budeme pokoušet porvat o postup a dokázat, že česká házená je na vzestupu. Věřím, že na Euru můžeme uhrát nějaký slušný výsledek," řekl Štěrba.

Kontinentálního mistrovství se zúčastní 24 týmů potřetí v historii, poprvé ale bude rozšířený závěrečný turnaj hostit jen jedna země. Němci šampionát uspořádají od 10. do 28. ledna příštího roku.

Na minulém mistrovství Evropy vloni v lednu Češi neprošli ze základní skupiny, byť sehráli vyrovnané zápasy s pozdějšími finalisty Švédskem a Španělskem. Národní mužstvo tehdy ještě vedl zkušený trenér Rastislav Trtík, kterého poté nahradil Sabaté a postupem na šampionát v příštím roce dosáhl na první úspěch na české lavičce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články