Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Házenkáře čeká boj o Prezidentský pohár, začnou s Ruskem

Dauhá - Poté, co nepostoupili ze skupiny do osmifinále, čeká české házenkáře na mistrovství světa v Kataru ještě Prezidentský pohár a v něm dva zápasy o konečné 17. až 20. místo. Nejprve v pondělí změří síly s Ruskem a podle výsledku pak hned v úterý s jedním z dvojice Bělorusko, Bosna a Hercegovina.

Filip Jícha
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

Češi se pokusí odvrátit nejhorší umístění na světovém šampionátu v samostatné historii, jímž je 18. pozice z MS 2001. Zároveň budou usilovat o to, aby se nestali nejhorším evropským týmem na mistrovství. Hlavně však chtějí potvrdit vzrůstající výkony. Navzdory výhrám v posledních dvou zápasech skupiny s Islandem a Alžírskem sice těsně nepostoupili, ale oproti úvodním třem prohrám ukázali velké zlepšení.

"Samozřejmě zklamání z toho, že jsme nepostoupili, je veliké, bolí to, ale chceme se zase posunout o kousek dál. Jednou se tu hraje o Prezidentský pohár a nepamatuji si, kdy my jsme nějaký pohár vyhráli, když nebudu brát nějaký pohár čtyř zemí. Tohle pro nás musí být motivace," řekl jeden z dvojice trenérů Jan Filip.

"V bundeslize hraje pár Španělů, kteří Prezidentský pohár vyhráli a velmi se tím chlubí. S tím bych já taky neměl problém se jim vyrovnat. Nalijme si čistého vína, kdy máme s nároďákem na MS možnost hrát o nějaký pohár? Samozřejmě bychom radši hráli osmifinále, ale věci jsou jasně nalajnované," doplnil kapitán Filip Jícha.

Reprezentanti dva zápasy proti evropským celkům nehodlají podcenit, berou je i jako možnost získat další cenné zkušenosti pro omlazený tým. "Cílem je držet si tvář a jít směrem, kterým jsme se vydali. Na smutek a zoufání není místo, nedá se nic dělat. Konfrontace na MS se silným Ruskem, které vypadlo z asi nejsilnější skupiny, je super, takový zápas není na odchození. Tohle se dneska na mítinku zřetelně vysloví a já budu první, kdo ten zápas nevzdá a bude připraven si nechat rozbít hubu," uvedl Jícha.

"Ty dva zápasy nám přinesou asi víc než duel s Alžírskem. Chceme se udržet na úrovni, kam jsme se dostali posledními dvěma zápasy. Abychom nejezdili v těch výkonech nahoru, dolů a nespadli z toho, co už jsme zvládli. S Islandem a Alžírskem jsme odvedli dobrou práci. Když se budeme vyvíjet tímhle směrem, tak to půjde dál," dodal Filip.

V posledním měření sil s Ruskem, pátým týmem skupiny D, vloni reprezentanti prohráli 19:22 a proti sborné neuspěli ani v play-off o minulé MS. "Myslím, že Rusko je dál než my. Mají kvalitní mančaft i tady předvedli dobré zápasy. Prohráli dvakrát o gól s Němci a Poláky a o tři góly s Dánskem a Argentinou, takže to jsou vyrovnané zápasy, kdy rozhodují maličkosti. Ta kvalita je tam obrovská," mínil Filip. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články