Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkář Galia dostal za doping půlroční trest

Berlín/Praha - Gólman házenkářské reprezentace Martin Galia byl za doping potrestán půlročním zákazem činnosti se zpětnou platností a pokutou 20 tisíc eur (asi 511 tisíc korun). Třicetiletý brankář bundesligového Lemga, v jehož těle byl po březnovém utkání s Grosswallstadtem odhalen nepovolený octopamin, nesmí do 1. října hrát ani trénovat s žádným klubem spadajícím pod Německý házenkářský svaz (DHB). Informaci dnes přinesla antidopingová komise DHB.

S výší trestu může ještě zahýbat mezinárodní antidopingová komise WADA, která jej ale podle všeho spíše potvrdí. Na přezkoumání má tři týdny. "Trest je podle nás příliš vysoký. Jak Martin, tak klub od počátku vyvinuli to největší úsilí k tomu, aby napomohli zjistit původ látky a vysvětlit pozitivní dopingový nález," citoval server Českého házenkářského svazu manažera Lemga Volkera Zerbeho.

Kvůli trestu nebude moci Galia absolvovat začátek sezony ani kvalifikační turnaj o Ligu mistrů. "My se nyní musíme poohlédnout po hráči na post brankáře, a získat někoho v tuto dobu bude velice problematické," dodal Zerbe.

Trest platí zpětně

Slabou útěchou je pro klub i Galiu skutečnost, že půlroční postih má zpětnou platnost. Pokud bude potvrzen, karvinský odchovanec má před sebou poslední dva měsíce trestu. "Připravovat se budu individuálně, ale zatím nejsem schopen odpovědět na to, jak a kde. Je samozřejmě možné, že bych se mohl připravovat i v Čechách, protože kluby u nás DHB nepodléhají," uvedl Galia pro Chf.cz.

Doping u opory české reprezentace odhalil test po březnovém ligovém utkání Lemga s Grosswallstadtem. Sám gólman pak v českých médiích naznačil, že původem mohly být léky a vitamíny proti chřipce, které užil bez konzultace s klubovým lékařem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články