Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Galia dá reprezentační kariéře definitivně sbohem. Rozloučí se v dubnu proti Izraeli

Na poslední velký turnaj, loňské Euro, ho nepustilo zranění a své nástupce v brance národního týmu má. I proto se brankář Martin Galia po 23 letech rozhodl skončit v házenkářské reprezentaci, ale v pozici brankářského specialisty bude pokračovat. Třiačtyřicetiletý gólman se rozloučí 30. dubna v kvalifikaci mistrovství Evropy proti Izraeli ve Frýdku-Místku.

V reprezentaci působí jako trenér brankářů. Stejnou roli plní v Karviné, kam se loni v létě vrátil po 19 letech a chytá v jejím dresu extraligu.

"Konec měl přijít už dřív, někdy po (loňském) mistrovství Evropy na Slovensku. Ale toho jsem se nezúčastnil, takže jsem hledal vhodnější termín. A ten teď přišel. Po 23 letech strávených v národním týmu už nastal čas," řekl Galia.

"Hlava by samozřejmě chtěla, ale reprezentace už mě jako hráče nepotřebuje. Potřebuje mě v roli, kterou teď zastávám – specialisty. To bude moje hlavní úloha v budoucnu. Když jsem to řekl klukům, odpověděli, že by rádi byli na hřišti, aby si se mnou ještě jednou zahráli," uvedl trojnásobný nejlepší český házenkář roku.

Za reprezentaci nastoupil v 218 zápasech. Zúčastnil se čtyř mistrovství světa a sedmi evropských šampionátů. Už na loňském Euru radil brankářům, sám kvůli zranění kolena chytat nemohl.

Roli reprezentační jedničky nyní plní Tomáš Mrkva z Kielu, šanci dostávají také Šimon Mizera a Jan Hrdlička. "Dozrál čas, kluci jsou lepší a chytají skvěle jak v nároďáku, tak v klubu. Na seznamu po mně nezůstane žádná díra. Je to jen a jen dobře. Máme gólmany, kteří chytají skvěle na mezinárodní úrovni," řekl Galia.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články