Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Francouzi si poradili s Norskem a jsou znovu světovými šampiony

Paříž - Francouzští házenkáři jsou znovu mistry světa. Domácí tým ve finále šampionátu porazil Norsko 33:26 a slaví své šesté zlato v historii. Francie ovládla čtvrtý z posledních pěti světových šampionátů a navázala na triumfy z let 1995, 2001, 2009, 2011 a 2015. Zároveň si spravila chuť po loňském roce, kdy na mistrovství Evropy nepostoupila do bojů o medaile a na olympijských hrách překvapivě podlehla ve finále Dánsku.

"Dřívější generace v nás probudily sen vyhrávat mistrovství světa a my jsme nyní tyhle legendy vyrovnali. Jsem na tenhle tým pyšný," řekl po zápase hvězdný Nikola Karabatic, který byl s šesti trefami nejlepším střelcem finálového duelu.

Norové navzdory finálové porážce dosáhli na nejlepší výsledek z mistrovství světa v historii, jejich dosavadním maximem bylo šesté místo z roku 1958. 
Do premiérového finále ale vstoupili velmi nebojácně a po většinu první půle si udržovali mírný náskok, který v jednu chvíli vzrostl na tři branky.

Francouzským trenérům pak ale dokonale vyšlo střídání v brance. Místo veterána Omeyera, jenž mohl později jako první hráč historie slavit páté zlato, přišel mezi tyče Gerard a domácí výběr ještě do pauzy otočil skóre na 18:17. Po změně stran už Francie excelovala. V 37. minutě zvýšil Porte na 23:18, a i když pak ještě Norové dokázali zkorigovat na rozdíl tří branek, další gólová série domácích už finálový zápas rozhodla.

Házenkáři Francie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Francouzi nepoznali v průběhu celého turnaje hořkost porážky

Beznadějně vyprodaná pařížská aréna tak mohla už deset minut před koncem spustit sborový zpěv francouzské hymny na oslavu obhajoby titulu. "Je to jeden z nejhezčích okamžiků kariéry. Je nádherné být mistrem světa před očima rodiny a přátel," řekl dojatý Omeyer. 

"Na hřišti dnes bylo 16 hrdinů a všichni bojovali jako lvi. Píšeme úžasný příběh a emoce jsou neskutečné," dodal veteránův brankářský kolega Gerard.

Tým galského kohouta dokonale využil domácí prostředí ke světovému zlatu stejně jako v roce 2001 a navíc prošel turnajem jen se samými výhrami. V roce 1967 se to povedlo i Československu. Český výběr se na letošní šampionát neprobojoval.

Francie - Norsko 33:26 (18:17)

Nejvíce branek: N. Karabatic 6, Mahe 5/3, Guigou 5/2, Porte 5 - Tonnesen 5, Myrhol, Björnsen, Hansen všichni 4. Rozhodčí: Gjeding, Hansen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 0. Vyloučení: 1:2. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články