Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Francií otřásá sázkařský skandál. Házenkáři sázeli proti sobě

Paříž - Francouzskou házenou otřásla sázkařská aféra, do které je podle agentur zapleteno několik hráčů předního týmu z Montpellier, včetně dvojnásobného olympijského vítěze a mistra světa Nikoly Karabatiče. Hráči vedoucího týmu ligy měli vsadit ve stejnou dobu celkem 87 880 eur na prohru svého týmu. Hráči sázení přiznali, podvádění ale odmítli. Celou věcí se zabývá policie. Zahájena byla už i první trestní řízení, z podvodu se budou před soudem zodpovídat mimo jiné francouzský reprezentant a olympijský vítěz Samuel Honrubia a Slovinec Primož Prošt.

Nikola Karabatic
zdroj: ISIFA

Policisté zadrželi Karabatiče a další 4 hráče po nedělním zápase v Paříži. Někdejší nejlepší házenkář světa je podezřelý, že vsadil na porážku svého týmu v květnovém utkání s celkem Cesson-Sévigné. Už jistý mistr tehdy s osmým týmem prohrál o tři góly 28:31. Drtivá většina sázek (99,94 procenta) šla na poločasové vedení outsidera Cesson-Sévigné. Zadrženým hráčům hrozí pětileté vězení a pokuta 75 tisíc eur.

"Hráči sice sázeli, ale nepodváděli. Sázení je po sportovní stránce provinění proti pravidlům, ne však trestný čin," tlumočil stanovisko Karabatiče a jeho bratra Luky jejich právník Eric Dupond-Moretti pro francouzský rozhlas RTL. Za korupci a podvod házenkářům hrozí až pět let vězení a pokuta 75 000 eur.

Skandál hýbe nejen francouzskou házenou od minulého týdne. Pro osm hráčů si v neděli večer po zápase v Paříži přišla přímo do šatny policie. Ve vazbě se ocitla i přítelkyně Luky Karabatiče Jenny Priezová, která podle státního zástupce Bricea Robina přiznala, že za hráče sázela.

Karabatič v utkání nenastoupil

Vedle Nikoly Karabatiče byl zatčen i další olympijský vítěz z Londýna Samuel Honrubia. Ve vazbě se ocitli i reprezentanti jiných zemí - Slovinec Vid Kavtičnik, Srb Mladen Bojinovič a Tunisan Visem Hmam.

Nikola Karabatič, dvojnásobný olympijský vítěz, mistr světa a francouzský Sportovec roku z loňska, i další čtyři opory ve zmíněném duelu proti Cessonu nenastoupili. Karabatič oficiálně kvůli zranění.

Trenér úspěšného mužstva Patrice Canayer je nyní v šoku. "Prožíváme nesmírně těžké období. A další týdny budou ještě horší. Bojím se každého dne a hodiny, které nás čekají," přiznal kouč Montpellieru, vítěze Ligy mistrů z roku 2003.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články