Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Favorizuji Dány. Takto nabitou soupisku na papíře jsem ještě neviděl, říká Čurda před MS

Vládce posledních světových šampionátů je oslabený. Využije toho někdo a sesadí Francii z trůnu? Předseda reprezentační komise mužů Daniel Čurda za největší favority šampionátu považuje Dány. Jisté je, že na mistrovství světa, které pořádá Německo a Dánsko, favority nepotrápí čeští házenkáři. Česká televize nabídne minimálně 25 přímých přenosů z turnaje na programu ČT sport či webu ctsport.cz. Úvodní utkání Německo – Korea sledujte na ČT sport a ctsport.cz od 18:10, stejně jako večerní duel Chile – Dánsko od 20:10.

Dánský hvězda Mikkel Hansen proti Francouzovi Danieli Narcissovi
zdroj: ČTK/AP autor: Ben Curtis

Z posledních pěti světových šampionátů slavili čtyřikrát zlato. Celkově se šesti triumfy jsou nejúspěšnější národ na MS. Jenže k posledním titulům házenkáře ze "země galského kohouta" vytáhl hvězdný Nikola Karabatič. Jaké to bude bez hvězdné spojky?

"Francie patří mezi aspiranty na zlato, ale nemyslím si, že je až takový favorit, byť vyhrála poslední dva šampionáty. Chybí Nikola Karabatič a jsem zvědavý, jak ho dokážou Francouzi nahradit, protože byl vždy rozdílový hráč v nejdůležitějších fázích šampionátu. Ovšem tým je dobře poskládaný," přemítá bývalý reprezentant Čurda.

Je nám líto, video expirovalo.
Medaile z MS? Dánové, Francouzi a Němci, tipuje Čurda

Šanci stát se budoucím šampionem má podle něj až sedm zemí. "Jako největšího favorita vidím Dány. Takto nabitou soupisku na papíře jsem ještě neviděl. Myslím si, že i Němcům pomůže domácí prostředí. Dále Švédové byli na mistrovství Evropy na druhém místě, Španělé jsou zase úřadující evropští šampioni," vyjmenovává Čurda.

Pro házenkářskou veřejnost je vždy prestižnější Euro, vzhledem k větší konkurenci. "Evropské celky si mohou na začátku turnaje i něco vyzkoušet. O Francouzích je známé, že ve skupině chodí ještě pravidelně do posilovny. Opravdu se soustředí až na tu další fázi," přidává Čurda zajímavost.

Složení základních skupin MS:

Skupina A - Mercedes-Benz Arena, Berlín: Německo, Francie, Rusko, Srbsko, Brazílie, Korea

Skupina B - Olympiahalle, Mnichov: Chorvatsko, Španělsko, Island, Makedonie, Bahrajn, Japonsko

Skupina C - Jyske Bank Boxen, Herning: Rakousko, Dánsko, Norsko, Tunisko, Saúdská Arábie, Chile

Skupina D - Royal Arena, Kodaň: Maďarsko, Švédsko, Egypt, Argentina, Angola, Katar

Ze šestičlenných skupin postupují do play-off bojů vždy tři týmy.

Z mimoevropských zemí je pouze pár vyzyvatelů gigantů. "Vždy hodně záleží na losu. Pokud by byla Brazílie v jiné skupině, troufnu si říct, že postoupí. Ale ve skupině A s Francií, Německem nebo Ruskem to nebude mít vůbec jednoduché. Ve skupině D bude hrát o postup Argentina a Katar. Nezatracoval bych ani Tunisko," komentuje třiačtyřicetiletý Čurda.

Česká reprezentace se na turnaj nedostala, když v červnové kvalifikaci sice v prvním utkání v Plzni zvítězila nad Ruskem 27:26, ale v odvetě na půdě soupeře padla 21:29. "Vnímám tam dva aspekty. Dostali jsme jednoho z nejtěžších možných soupeřů, kromě Ruska ještě Maďarsko nikdo nechtěl. Druhá věc je, že se nám nepovedl první poločas prvního zápasu, byť jsme utkání vyhráli, ale pouze o jeden gól, a to nám v Rusku nestačilo," říká Čurda s poukázáním, že los mohl přidelit i hratelnější soupeře typu Litvy či Nizozemska.

Svěřenci trenérů Daniela Kubeše a Jana Filipa tedy podruhé za sebou chybí na MS. Naposledy v roce 2015 obsadili 17. místo. "Je to stejné jako s mistrovstvím Evropy. Potřebujeme zvládnout Evropu a pak se dostat do nějakého slušného koše. Mít i trochu štěstí na play-off los, protože to je pouze o dvojutkání a na konci sezony, kdy musí být hráči zdraví. Na Evropu se nám postup daří, na svět bohužel z posledních šesti účastí jen jednou," sděluje sportovní ředitel a bývalý hráč pražské Dukly.

I přes šestou příčku na loňském Euru stále za nejužší špičkou zaostáváme. "Šesté místo asi neodpovídá realitě, ve které se česká házená nachází. Celý tým v Chorvatsku převedl výborné výkony. Nepatříme k evropské špičce, ale k evropskému standardu. Tedy mezi mužstva, která bojují o účast na šampionátu, a když se sejdou veškeré faktory, dokáží se probojovat do první osmičky. O medailových ambicích určitě hovořit nemůžeme," hodnotí stav reprezentace Čurda.

Čeští házenkáři se na MS nepředstaví, Němci jej hostí
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Tilo Wiedensohler

Češi v posledních čtyřech přípravných duelech podlehli Rumunsku (26:27), Japonsku (25:27), pořadateli MS v Německu v Hannoveru (24:32) a v Chebu s Argentinou remizovali 26:26. Kvalifikaci na ME 2020 však mají dobře rozehranou.

"Nehodnotím přípravné zápasy nějak negativně, protože v polovině, dokonce snad ve třech utkáních jsme postrádali velké množství hráčů. Trenéři už dopředu avizovali, že vyzkouší mladé házenkáře. Měli jsme tam i juniorské reprezentanty. Byl to vyloženě test, důležitý směrem k dubnovému a červnovému pokračování kvalifikace. Byla možnost kluky vyzkoušet v Německu před deseti tisíci diváky. Povedený test," dodává kouč Dukly Čurda.

Program vysílání ze základních skupin MS v házené mužů na ČT sport a webu ctsport.cz:

Čtvrtek 10. 1.: 18:10 Německo – Korea, 20:10 Chile – Dánsko.

Pátek 11. 1.: 17:55 Srbsko – Rusko, 20:25 Tunisko – Norsko.

Sobota 12. 1.: 18:10 Německo – Brazílie (ČT sport od 18:50), 20:25 Francie – Srbsko.

Neděle 13. 1.: 20:25 Švédsko – Argentina.

Pondělí 14. 1.: 15:25 Maďarsko – Katar, 17:55 Rusko – Německo, 20:25 Španělsko – Japonsko.

Úterý 15. 1.: 15:25 Rusko – Brazílie, 20:25 Německo – Francie.

Středa 16. 1.: 20:25 Makedonie – Španělsko (ČT sport od 20:55).

Čtvrtek 17. 1.: 17:55 Německo – Srbsko, 20:10 Dánsko – Norsko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články