Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Egypťané historický turnaj k bronzu nedotáhli, zlatí jsou Francouzi

Francouzští házenkáři jsou novými olympijskými šampiony. Ve finále porazili obhajující Dány těsně 25:23. Bronz získali Španělé, kteří zarmoutili překvapení turnaje Egypt (33:31).

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři Francie porazili ve finále Dánsko a získali třetí olympijské zlato

Francouzi si upevnili pozici nejúspěšnějšího týmu v olympijské házenkářské historii. Vedle tří zlatých medailí mají na kontě ještě jedno stříbro a bronz. Nikola Karabatic a Michaël Guigou se stali olympijskými vítězi už potřetí. Dánové získali po zlatu z Ria svůj druhý cenný kov pod pěti kruhy.

V posledním vzájemném duelu na velké akci zvítězili v semifinále předloňského světového šampionátu Dánové, dnes ale tahali za kratší konec. Seveřanům nepomohlo ani devět branek hvězdné spojky a nejlepšího střelce utkání Mikkela Hansena.

Dánové v první půli kupili nečekaně velké množství technických chyb a po čtvrthodině poprvé ztráceli o dvě branky. Francouzi lépe bránili a do poločasu si vytvořili čtyřgólový náskok 14:10. Výběru galského kohouta vyšel i úvod druhého dějství. Na začátku 36. minuty zvýšil Porte už na 18:12 a zdálo se, že Francouzi finále kontrolují.

Dánové však ještě dokázali závěr pořádně zdramatizovat. V polovině druhé půle se po sérii tří branek přiblížili na rozdíl tří tref a zanedlouho Gidsel snížil dokonce na 21:22. Ve vypjaté koncovce už ale Francouzi soupeři ani jednou nedovolili vyrovnat. V poslední minutě ustáli i závěrečný útok Seveřanů, kteří mohli poslat finále do prodloužení. Střelou do prázdné branky pak šest sekund před závěrečnou sirénou definitivně rozhodl Fabregas.

"Zápas byl bláznivý. Na konci jsme se možná začali trochu obávat, že bychom mohli zlato ztratit. Byl to velký tlak. Hodně intenzivní závěr," řekl mladší ze sourozenecké dvojice Karabaticů Luka, který na rozdíl od bratra oslavil první olympijské zlato.

"V posledních letech jsme několikrát zůstali na velké akci pod vrcholem, cítili jsme, že máme nedokončenou práci. Hnalo nás to dopředu, abychom ještě více pracovali. A tak jsme dnes uspěli," dodal třiatřicetiletý pivot.

Španělé potvrdili roli favoritů

Favorizovaní Španělé v souboji o bronz až na úplný úvod většinu času vedli a v závěru prvního poločasu si vytvořili tříbrankový náskok. Egypťané pak dokázali opakovaně ztrátu dotáhnout a ještě šest minut před koncem drželi nerozhodné skóre 28:28.

Pak ovšem kvůli technické chybě inkasovali dvakrát po sobě a zkušenější Španělé už si výhru vzít nenechali. Osmi góly přispěl k vítězství nejlepší střelec utkání Aleix Gómez.

Španělé si částečně spravili náladu po semifinálové porážce od obhájců olympijského zlata Dánů a pod pěti kruhy navázali na bronzy z let 1996, 2000 a 2008. Egypťané naopak na první medaili na velké světové akci nedosáhli.

Házená:

Muži:

Finále:

Francie - Dánsko 25:23 (14:10)

Nejvíce branek: Remili 5, Descat 3/1, Mem 3 - M. Hansen 9/5, Gidsel 6, H. T. Hansen, M. Landin a Saugstrup po 2.

o 3. místo:

Španělsko - Egypt 33:31 (19:16)

Nejvíce branek: Gómez 8, García Robledo 6, Dujšebajev 5 - Šebíb 7, Ahmar 7/3, Omar 6.

Konečné pořadí turnaje: 1. Francie, 2. Dánsko, 3. Španělsko, 4. Egypt, 5. Švédsko, 6. Německo, 7. Norsko, 8. Bahrajn, 9. Portugalsko, 10. Brazílie, 11. Japonsko, 12. Argentina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články