Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Dvojutkání s Německem napoví o šancích házenkářů k postupu na Euro

Brno - Čeští házenkáři mají před sebou klíčový dvojzápas o účast na evropském šampionátu v roce 2014. Svěřenci trenéra Vladimíra Habra se dvakrát utkají s Německem a chtějí před soupeřem před červnovým vyvrcholením kvalifikačních bojů udržet umístění na postupových příčkách v tabulce druhé skupiny. Dvojutkání Češi rozehrají doma v Brně. Utkání můžete sledovat živě na ČT sport a našem webu od 16:40. Odveta je na programu v neděli v Halle. 

Česko - Německo, ME 2012
zdroj: ČT24

Čtyřčlenná kvalifikační skupina, z níž postoupí na šampionát v Dánsku první dva celky, se po dvou kolech vyvíjí nečekaně. V čele jsou po senzační výhře v Německu a těsném triumfu nad českým týmem Černohorci, na druhé pozici figurují Habrovi svěřenci o skóre před třetími Němci. Tabulku uzavírá outsider z Izraele.

Nadcházející duely českého celku s Německem patrně budou v boji o postup rozhodující. "První zápas bude klíčový pro oba týmy, od toho se to bude odvíjet dál. V odvetě i v celé skupině," řekl dnes novinářům Haber.

"Chceme první zápas na domácí půdě vyhrát. Věříme, že máme tým, který je toho schopen. Výsledek z úvodního utkání bude důležitý také pro nedělní odvetu, pro sebevědomí obou týmů," dodal asistent Jaroslav Hudeček.

Trenér reprezentace: Mladí Němci budou k poražení

Češi se s Němci naposledy poměřili na loňském evropském šampionátu v Srbsku a vybojovali proti nim svou jedinou výhru na turnaji. Na rozdíl od svých soupeřů reprezentanti nestartovali na letošním mistrovství světa, kde Němci s přebudovaným a omlazeným týmem obsadili páté místo.

"S nově složeným týmem to možná bylo pro samotné Němce mírným překvapením. Trenér Martin Heuberger poskládal perspektivní tým, který si věří. Čeká nás nejtěžší soupeř ve skupině a jeden z nejtěžších v celé evropské kvalifikaci," uvedl Haber.

Přesto věří, že český celek může uspět. "Šance jsou 50 na 50, ani náš tým není nikterak slabý. Němci mají tu výhodu, že mohli absolvovat mistrovství světa. Jejich sestava nedoznala změn. My máme na přípravu dva tři dny srazu," porovnal Haber.

V Bundeslize hraje sedm legionářů včetně Jíchy

Němci ale budou výrazně oslabeni, zranění totiž vyřadilo ze hry kapitána a nejzkušenějšího hráče Olivera Roggische. "Tohle zranění nás opravdu hodně bolí. Zaprvé je to kapitán, zadruhé nejdůležitější postava naší defenzivy. S tímhle zraněním bude opravdu těžké proti českému týmu uspět," řekl Heuberger. Čechům chybějí zranění Tomáš Sklenák a Václav Vraný.

Nadcházející souboje budou mít prestižnější nádech hned pro sedm českých legionářů působících v Německu. "Nebude to ale jen o Němcích, je potřeba také vyhrát v Izraeli," řekl k červnovému vyvrcholení kvalifikace nejlepší český házenkář posledních let Filip Jícha, který září v dresu Kielu.

Třetí nejlepší házenkář světa za loňský rok přiznává, že zná dokonale všechny hráče v týmu soupeře, zatímco s některými spoluhráči z reprezentace se potkal na srazu v Brně poprvé. "Jsou to pro mě zajímavé zápasy, neboť svou kariéru jsem obětoval německé házené," uvedl Jícha, který 19. dubna oslaví 31. narozeniny.

Rodák z Plzně hrál od osmnácti let v Dukle Praha a před deseti lety se vydal do světa. Působil v Saúdské Arábii, Kataru, Švýcarsku a od roku 2005 v Německu. Jícha se netají postupovými plány. "Klíčem je udržet si domácí neporazitelnost a s nejslabším soupeřem vyhrát i na jeho půdě. Pokud se nám podaří s Německem v Brně vyhrát, tak máme naději," komentoval Jícha vyhlídky.

Německo doma nečekaně klopýtlo s Černou Horou. Opora českého týmu se však domnívá, že šlo pouze o chvilkový výpadek Německa, které v odvetě soupeři porážku vrátí. Český tým prohrál v Černé Hoře o branku. "Pokud se nám všechno zdaří podle předpokladů, tak před námi bude stát v polovině června v posledním kvalifikačním duelu doma úkol porazit Černou Horu nejméně o dvě branky," řekl Jícha k průběhu kvalifikace.

Omlazený německý tým podle něj představuje nepříjemného a houževnatého protivníka. Na letošním světovém šampionátu skončilo Německo páté, když prohrálo ve čtvrtfinále s pozdějšími mistry světa Španěly. "Němečtí házenkáři byli před mistrovstvím světa pod obrovským tlakem veřejnosti a médií. Byl jsem překvapen, jak to zvládli," ocenil Jícha.

Filip Jícha
zdroj: AP

I když je ústřední postavou českého týmu, neočekává ze strany protivníka mimořádnou pozornost při bránění. "Oba zápasy nebudou pouze o jednom hráči, soupeř nás bude chtít porazit jako tým. Bude jim jedno, jestli dám já deset gólů, nebo Horák patnáct. Z tohoto pohledu se dalo Německo na správnou cestu. Pro nás to není ideální načasování," uvedl Jícha.

Těší se na vyprodanou halu v Brně. "Mně osobně se zde hrálo vždy velmi dobře. Ale připomínat si úspěch z minulosti je před důležitým utkáním velice ošidné. Pokud chceme silný německý tým potrápit a držet s ním krok, musíme podat co nejlepší koncentrovaný výkon," řekl Jícha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články