Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Dukla se chystá na semifinále Vyzývacího poháru. Favorita z Bragy chce překvapit

Praha – Jejich postup do semifinále Vyzývacího poháru se stal pro českou házenou obrovským úspěchem. Hráči Dukly Praha však věří, že jejich cesta tímto nemusí končit. V boji o finále sice narazí na loňského finalistu portugalský ABC/UMinho z Bragy, s kterým před rokem vypadli v osmifinále, ale jakožto outsideři by se rádi poprali o velké překvapení.

Házankář Dukly Praha Jakub Kastner
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

Mezi poslední čtyři týmy některého z evropských pohárů se Pražané dostali jako první český tým od roku 1993 a svoji jízdu by si ještě rádi prodloužili. "Oni jsou určitě pasováni na favorita soutěže. Je to profesionální tým se vším všudy. Nevím, jestli my budeme mít v hlavách, že se budeme považovat za outsidery, to asi ne, budeme se k tomu snažit přistoupit jako rovný s rovným. Oni by si spíš neměli dovolit myšlenku, že nebudou favoriti," řekl trenér Dukly Jan Josef.

Vloni Pražané s Bragou prohráli 27:42 venku a 30:32 v odvetě doma. "Prvních deset patnáct minut jsme je překvapili, pak nás ale krásně přečetli a my jen koukali. Pro nás to byla neuvěřitelná škola. V mnoha činnostech jsme se za ten rok zlepšili a letos budeme poučení," řekl kouč Dukly, která v tomto ročníku soutěže přešla přes jednoho kyperského a dva belgické soupeře.

Úvodní zápas v Braze se hraje v sobotu pozdě večer a odveta pak v neděli 1. května v hale na Podvinném mlýně. "Je to pro nás historický moment. V podmínkách, v kterých házenou děláme, je to pro nás zápas novodobé házenkářské historie. Porovnávat naši ligu a poháry totiž moc nejde," podotkl sportovní ředitel Dukly Daniel Čurda, který se ve 40 letech ve čtvrtfinále s týmem KV Sasja dostal na hřiště a dal šest branek.

"Budu připravený i teď, ale naše pravé spojky, na které spoléháme, mají velmi dobrou formu a já jsem pouze jejich záloha. Opravdu se považuji spíš za morální podporu na lavičce. Věk se zastavit nedá," uvedl.

Vyzývací pohár je kvalitativně slabší evropskou soutěží a Pražané se nebrání v příští sezoně hrát i silnější Pohár EHF, pokud do něj z extraligy postoupí. Start v nejprestižnější Lize mistrů je pro české kluby prakticky vyloučen.

"Nasazení do vyššího poháru je vždy podle toho, jak se umístí družstvo v lize. Český mistr má od příští sezony právo hrát Ligu mistrů, to jsme do téhle doby neměli. Pohár EHF druhé místo a pro Vyzývací pohár jsou další dvě místa. Pokud šance bude, budeme pokračovat v pohárech nadále, ať to bude Pohár EHF nebo Vyzývací pohár," řekl prezident klubu Vladimír Orság.

"Liga mistrů je pro nás sen. Z pohledu české házené má ale trochu komplikace, protože má určité předpisy, v jakých halách se má hrát. Jak slyšíme, jediná hala, kde bychom mohli hrát, je O2 arena. A to si nedovedeme představit," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři Dukly chtějí v semifinále Vyzývacího poháru překvapit
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články