Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dramatickou finálovou sérii rozhodly až sedmičky. Novým šampionem extraligy je Plzeň

Loni jim ve finálové sérii nestačili, letos jim to vrátili. Novými mistry házenkářské extraligy se stali hráči Plzně, kteří v rozhodujícím dramatickém pátém duelu porazili Karvinou stejně jako ve čtvrtém měření sil až po rozstřelu. Po základní hrací době střetnutí skončilo 27:27. Západočeši se na extraligový trůn vrátili po třech letech.

Házenkáři Plzně se radují ze zisku extraligového titulu
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

V sedmimetrových hodech se prosadilo všech pět domácích hráčů, zatímco za Slezany zaváhal Michal Brůna. Plzeň tak ovládla sérii 3:2 na zápasy.

Západočeši vyhráli v samostatné historii extraligu pošesté a z pomyslného trůnu sesadili právě Karvinou, která Talent ve finále porazila před rokem. Předchozí tři tituly získala Plzeň v letech 2014 až 2016, v minulých dvou sezonách skončila druhá. Karviná, která je nejúspěšnějším týmem samostatné historie, dvanáctý mistrovský pohár nepřidala.

"Jsem strašně vděčný a opravdu s pokorou beru, že jsme zase dokázali na konci zvládnout ty nervíky na sedmičkách. Je to super," řekl plzeňský trenér Michal Tonar starší. "Kluci dennodenně makají jako šrouby a někde se to muselo ukázat. Velké poděkovaní celému týmu, protože ukázal sílu a ducha," doplnil kouč.

Plzeň ve středu díky výhře v rozstřelu ze sedmimetrových hodů v Karviné vyrovnala stav série a vrátila ji na západ Čech, zpočátku se jí ale psychologickou výhodu nedařilo využít. Hráči Talentu se v úvodu trápili proti pevné obraně hostů a v prvním poločase měli o 20 procent nižší úspěšnost střelby.

V 28. minutě Plzeňští třemi góly za sebou srovnali ze 7:10 na 10:10 a zdálo se, že se nadechují. Jenže ještě do poločasu udělali dvě hrubé chyby a Slezané si prakticky se sirénou vzali do kabin tříbrankový náskok zpět.

V úvodu druhé půle odskočili hosté už na rozdíl pěti gólů, ale Západočeši zdánlivě ztracené utkání rychle vyrovnali. Pomohly jim k tomu i trefy přes celé hřiště do opuštěné branky, neboť Karvinští jako tradičně při útočných akcích hráli bez brankáře.

Rozjetá Plzeň minutu a půl před koncem vedla 27:25. Závěr však domácí nezvládli a dovolili hostům srovnat, takže o mistrovi musely rozhodnout sedmimetrové hody. Přestože v normální hrací době Západočeši dvě sedmičky nedali, v rozstřelu byli stoprocentní. Hned v první sérii naopak zaváhal karvinský matador Brůna a v poslední sérii rozhodl Michal Tonar.

"Já jsem jenom brankář. Kdyby kluci nedávali góly, tak bychom těžko vyhráli. Je to týmový sport, nemůžu se cítit jako hrdina. Ale jsem rád, že jsem týmu takhle pomohl," uvedl plzeňský gólman Karel Šmíd.

"Péťa Štochl (trenér brankářů) mi radil udržet ruce za hlavou a nedávat je dolů. Při hře mi dal Brůna sedmičku, hodil úplně stejnou jako teď, akorát já šel dolů. Teď jsem udržel ruce nad hlavou a naštěstí to vyšlo," popsal Šmíd svůj klíčový zákrok v rozstřelu.

Karvinští si nepřipouštěli tlak kvůli tomu, že ve středu neproměnili domácí mečbol. "Řekli jsme si, že je to 2:2 a že oba mančafty mají stejnou výchozí pozici. Žádný tým nebyl doma, protože my tady měli zase naše skvělé fanoušky, kteří přišli v neskutečném počtu," uvedla karvinská spojka Dominik Solák. "Rozhodlo se v útoku a v neproměňovaní šancí. Z domácího brankáře jsme zase udělali hrdinu, když jsme ho trefovali," dodal Solák.

Talent Plzeň - HCB Karviná 27:27 (11:14), sedmimetrové hody 5:3

Nejvíce branek: Tonar 7/2, Stehlík 6/1, Ivančev 5/1 - Monczka 9/4, Zbránek 7/1, Solák 3. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 9/7 - 8/7. Vyloučení: 5:6. ČK: 55. Stehlík - 58. Solák. Konečný stav série: 3:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články