Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Dostat 32 gólů, to je moc. Závěr jsme nezvládli, litoval Filip po úvodní prohře

I při povedeném tažení před dvěma lety v Chorvatsku jeho svěřenci první utkání prohráli. Tehdy se Španělskem sice výrazně o sedmnáct branek, nyní s domácími Rakušany ve Wiener Stadthalle o tři branky 29:32. Kouče Jana Filipa mrzel vysoký počet obdržených branek, ale tým už ukázal, že se z úvodní prohry umí oklepat.

Trenér házenkářské reprezentace Jan Filip
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

O poločase jste vedli o gól, nakonec porážka o tři. Co bylo podle vás její příčinou?
Dostat 32 gólů je samozřejmě moc. V prvním poločase jsme to byli schopní udržet na třinácti, ale ve druhé půli obdržet devatenáct branek, kdy se zápas láme, je příliš. Na konci nám úplně odskočili. Potom už jsme nebyli tolik precizní v činnostech vpředu i vzadu. Vzhledem k vývoji utkání jsme byli nucení dát ze všech akcí gól.

Co se změnilo ve vývoji utkání po přestávce?
Na začátku druhého poločasu toho jejich brankář (Thomas Eichberger - pozn. red.) pochytal dost. Dostali se zpátky do hry. V poslední desetiminutovce prvního poločasu jsme přebírali otěže a možná jsme z toho mohli vytěžit malinko víc. Byli jsme schopní vyhrávat souboje jeden na jednoho. Využívali jsme toho, kde byla možnost ke střelbě. Bohužel jsme o vedení po přestávce strašně brzo přišli a prohrávali o minus tři. Úplný závěr jsme nezvládli, o tom je zkrátka handball. Nemůžeme být s hlavami dole. Naopak zápas jsme odedřeli a bylo tam, co jsme po hráčích chtěli. Soupeř byl prostě o něco lepší.

Vidíte Nikolu Bilyka, který nasázel dvanáct gólů, jako velký talent světové házené?
Už to je jeden z těch světových hráčů. Sice je mladý, ale hraje v Kielu. Je to takový vůdce, jak herně, tak i mimo hřiště. Předvedl výborný výkon.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští házenkáři na úvod ME nestačili na Rakousko

Byl klíčový i rozdíl ve výkonech gólmanů na obou stranách?
Výkon brankáře Eichbergera v druhém poločase byl výborný. Brankářský duel vyhráli oni. Dál se k tomu nechci vyjadřovat.

Může pomoct předloňská zkušenost, kdy jste první utkání na Euru také prohráli?
Každý turnaj je jiný, musíme jít do dalšího zápasu zase stejně a celkově předvést ještě trochu lepší výkon, abychom byli schopní proti Severní Makedonii uspět. Nečeká nás horší soupeř. Věděli jsme před turnajem, že se skupina může vyvinout různě.

Poprvé jste první zápas Eura sehráli proti domácím. Jaká to byla zkušenost?
Byl to zážitek pro všechny. Hala byla prakticky plná. Přijelo hodně lidí, za to jim chci poděkovat. Slyšet českou hymnu, jak vám ji fanoušci zpívají za zády, bylo skvělé. Přestože našich fanoušků byla menšina, bylo je hodně slyšet.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články