Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Domácí pohár v házené slaví mezi muži Plzeň, hráčky Mostu mají osmý triumf

Házenkářky Mostu porazily v dramatickém finále Českého poháru v Praze Slavii 25:24 a obhájily prvenství. O jejich osmém triumfu za posledních devět ročníků rozhodla branka Charlotte Cholevové 13 sekund před koncem. V mužské soutěži se radovala Plzeň, která přehrála Karvinou 34:30 a obhájila loňské prvenství. Trofej získal Talent popáté, rekordem soutěže je osm triumfů Karviné.

Po zcela vyrovnané první půli odskočili Plzeňští krátce po změně stran až na pětigólový rozdíl. Úřadující mistr se několikrát přiblížil na dostřel, zcela smazat manko se však Karviné nepodařilo.

"Bylo to kdo s koho, prestižní utkání. Tým odvedl velmi dobrý výkon, zápas měl velmi dobrou úroveň. Rozhodují maličkosti, tentokrát hovořily v náš prospěch. Možná ve druhé půli brankáři, náš chytil o tři čtyři rány více," řekl plzeňský trenér Petr Štochl.

Nejlepším střelcem Plzně byl Nikola Kosteski s osmi góly, zdatně mu sekundovali Tomáš Nejdl s Danielem Bláhou. Karvinským nepomohlo ani sedm branek Patrika Fulneka.

"Věděli jsme, že to bude tvrdé a hlavně bojovné utkání, že to bude na knap. Nám bohužel došly síly, ve druhém poločase už jsme nedokázali ustát tlak. Věřím, že si to znovu rozdáme ve finále play-off extraligy," uvedl hrající trenér Karviné a brankář Martin Galia.

Tradiční rivalové si rovným dílem rozdělili poslední čtyři extraligové tituly. Oba vzájemné zápasy v této sezoně ovládla stejně jako pohárové finále před pěti lety Plzeň, která do finále prošla přes České Budějovice, Vršovice, Jičín a Brno.

První poločas vyhrál v ženském finále Baník 14:10, po změně stran však Mostečanky polevily a Slavia vyrovnala na 19:19. Vítězky posledních devíti ročníků domácí soutěže znovu odskočily, ale necelou minutu před koncem Pražanky opět srovnaly skóre. Na pozdní gól Cholevové už ale slávistky odpovědět nedokázaly.

"Nedařilo se nám v koncovce. Naše úspěšnost nebyla na takové úrovni, jakou bychom si představovali. Celé utkání jsme dotahovali a v závěru měl soupeř více štěstí," řekl svazovému webu trenér Slavie Jan Salač. "Malý svátek házené ještě před vyvrcholením play-off. Organizačně zvládnutá akce. Diváci fandili, výborná atmosféra," dodal kouč Mostu Jiří Tancoš.

Most, který prošel do finále přes Hostivice, Písek a Kynžvart, se v dnešním utkání v hale na Podvinném mlýně dokázal vyrovnat s absencí několika zraněných hráček. Vedle Cholevové táhla Černé anděly také Adéla Stříšková, obě zaznamenaly po osmi gólech.

Mosteckou pohárovou nadvládu přerušila pouze v roce 2016 Poruba. Úspěšnější je jen Slavia, která má o jeden titul více. Jedenáctileté čekání na další primát však dnes neukončila.

Finále Českého poháru v házené:

Muži:

Plzeň - Karviná 34:30 (18:18)

Nejvíce branek: Kosteski 8/2, Nejdl 7, Bláha 6, Douda 6/3 - Fulnek 7, Harabiš 4/2, Solák 4/1, Nantl 4.

Ženy:

Most – Slavia Praha 25:24 (14:10)

Nejvíce branek: Cholevová 8/1, Stříšková 8, Mikulčík 3 – Weisenbilderová 6/3, Míšová 5/3, Jestříbková 5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články