Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Do nominace házenkářů před kvalifikací ME obsadili trenéři mladíky i hráče z německých lig

Čtveřice mladíků Jonáš Patzel, Matěj Klíma, Tomáš Piroch a brankář Šimon Mizera se dostala do nominace českých házenkářů na přípravný kemp v Plzni, po němž čekají Čechy dva zápasy kvalifikace mistrovství Evropy proti Faerským ostrovům. Trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem povolali 21 hráčů a na rozdíl od úterního přípravného utkání na Slovensku už ve výběru nechybí hráči z německých soutěží.

zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

Český celek odehraje 6. a 9. ledna úvodní dvojzápas evropské kvalifikace, který byl v prvním listopadovém týdnu kvůli koronavirové situaci v zemi odložen. Poté se reprezentanti představí na světovém šampionátu v Egyptě.

Na lednové akce se bude tým chystat na přípravném kempu v Plzni, který začne na Nový rok večer. "Na Faerské ostrovy pojedeme pravděpodobně se 17 hráči a samozřejmě tato nominace zatím není konečná pro mistrovství světa," uvedl trenér Filip.

Mladíci si řekli o místo dobrým výkonem při výhře 28:21 na Slovensku i tím, jak se prezentovali na kempu v Zubří. Teprve osmnáctiletý Jonáš Patzel je v týmu společně se starším bratrem Vojtěchem.

"Se Šimonem Mizerou jsme počítali do nominace delší dobu. Jonáš Patzel, Piroch a Klíma jsou další tři mladí hráči, kteří také dostanou další příležitost. Celkový projev těchto hráčů v posledních třech dnech byl takový, že si o nominaci řekli. Původně jsme počítali s tím, že na dalším kempu budeme pracovat s 20 hráči, nakonec jich bude 21," řekl Filip.

K týmu se už připojí hráči z lig v Německu. "Někteří hrají ještě dnes. Stát se může cokoliv, proto současná nominace ještě není definitivní a není rozhodnuto ani pro hráče, kteří třeba v aktuální nominaci nejsou. Kdokoliv může kdykoliv vypadnout a může nastat situace, že kdokoliv z širší nominace bude muset kdykoliv naskočit," poznamenal Filip.

Do nominace se nečekaně dostal i pivot Vít Reichl. "Je to trochu jiný typ hráče než klasičtí vysocí pivoti. Ale už na kempu v létě nás přesvědčil a teď za Hüttenberg hraje velmi dobře. S jeho pozvánkou jsme proto měli jasno. I proto, že v posledních letech jsme na postu pivota mívali problémy," podotkl Filip.

Reprezentace v úterý nastoupila k zápasu po více než 11 měsících. Kvůli koronavirové pandemii a zrušenému play-off světové kvalifikace hrála poprvé od lednového Eura. "Ze začátku kempu v Plzni se budeme soustředit na to, abychom se posunuli v naší hře a vlastních činnostech. Tým nebyl kompletní od Eura a potřebuje to čas. Viděli jsme to teď v Zubří, kde jsme absolvovali tři tréninky a úroveň výkonu se zvyšovala," řekl Filip.

Nominace českých házenkářů:

Brankáři: Martin Galia, Šimon Mizera, Tomáš Mrkva.

Pravá křídla: Tomáš Číp, Miroslav Jurka.

Levá křídla: Jakub Hrstka, Marek Vančo.

Střední spojky: Tomáš Babák, Roman Bečvář, Ondřej Zdráhala.

Levé spojky: Matěj Klíma, Jonáš Patzel, Vojtěch Patzel, Dominik Solák.

Pravé spojky: Stanislav Kašpárek, Dieudonné Mubenzem, Tomáš Piroch.

Pivoti: Jan Mojžíš, Leoš Petrovský, Vít Reichl, Štěpán Zeman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články