Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Čtvrtfinále MS si s předstihem zajistili Španělé, Maďaři a Dánové

Sobotní program MS v házené v Egyptě vyselektoval předem již tři postoupivší ze svých skupin. Nejhladší cestu měli Španělé proti nevýrazné Uruguayi. Povinnost si také splnili Dánové v duelu s Japonskem. Zlatým hřebem byla visegrádská bitva mezi Polskem a Maďarskem, již nakonec opanovali Maďaři. Kvůli jejich výhře ztratili i teoretickou šanci na postup Němci, nepomohla jim ani výhra nad Brazílií. Po blamáži Chorvatska v zápase s Argentinou rezignoval trenér Lino Červar.

Utkání Maďarsko – Polsko bylo ozdobou sobotního programu
zdroj: ČTK/AP autor: Khaled Elfiqi

Katar ani Španělsko ve svých rolích favoritů nezaváhali. Katařané ale v derby se sousedním Bahrajnem museli otáčet. Nakonec se jim gólovou sérií v polovině druhé části podařilo vyhrát 28:23. 

Maďaři poslali Poláky na klobásu a postupují

Ve visegrádském souboji mezi Polskem a Maďarskem měli v první půli jasně navrch reprezentanti ugrofinského národa. Jejich vedení donutilo Poláky k modernímu risku, kdy své útoky táhli bez brankáře se sedmi hráči v poli. Poločas Maďarsko vyhrálo překvapivě jasně o šest branek a slušný náskok udržovalo i ve druhé třicetiminutovce. Zářil hlavně hráč Veszprému Máté Lekai, jenž už do 33. minuty zaznamenal osm branek.

Argentina překvapila Chorvatsko

V duelu mezi Argentinou a Chorvatskem se schylovalo k porážce favorizovaných Balkánců. Po půli, jež dopadla 12:12, se dostali Jihoameričané do vedení, které urputnou obranou udržovali. V gólově chudém utkání též Chorvaté sáhli ke hře bez gólmana, ale spíše jim to uškodilo, poněvadž opakovaně nestihli po svém pokusu vystřídat a soupeř stihl skórovat do odkryté klece.

Další zajímavosti se udály během pozápasových rozhovorů. Trenér Chorvatska Lino Červar oznámil, že po turnaji reprezentační střídačku opustí. V březnové kvalifikaci na olympijské hry tak celek od Jadranu povede už nový kouč.

"Přijímám plnou zodpovědnost, tohle je pro mě nepřijatelné. Bude lepší, když přijde někdo jiný. Nemám v úmyslu pokračovat," řekl v televizním rozhovoru Červar, který chorvatské házenkáře dovedl ke zlatu na olympijských hrách v Aténách v roce 2004 i na mistrovství světa o rok dříve.

Argentina překvapila Chorvatsko
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Mathias Bergeld

Němci si proti Brazílii jen spravili chuť
Německo doplatilo na nevhodnou konstelaci ve skupině, a tak už po výhře nad Maďarskem nemohlo doufat ve vykřesání šance na postup. Proti Brazílii ale odvedlo slušný výkon a Jihoameričany drželo po celý zápas na distanc. Nakonec vyhrálo 31:24.

Dánové si proti sympatickým Japoncům došli pro čtvrtfinále

Dánsku v utkání proti Japonsku šlo o stvrzení postupu mezi osm nejlepších týmů světa. Povedlo se, byť asijský outsider předvedl pěkný výkon. Japonsko tak dobře využilo příležitost k poměření s elitním týmem, neboť chce být na nadcházejících domácích OH konkurenceschopné.

Výsledky osmifinálových skupin mistrovství světa házenkářů

Mistrovství světa házenkářů - osmifinálové skupiny:
Skupina I:
Uruguay - Španělsko 23:38 (12:24),
Polsko - Maďarsko 26:30 (10:16), 
Německo - Brazílie 31:24 (16:12).

Skupina II: Katar - Bahrajn 28:23 (13:14),
Argentina - Chorvatsko 23:19 (12:12),
Japonsko - Dánsko 27:34 (17:19).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články