Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čeští házenkáři zdolali Portugalsko a postup na ME mají blízko

Plzeň - Čeští házenkáři dnes v Plzni porazili v kvalifikaci na mistrovství Evropy 2010 Portugalsko 30:26 a vyhráli i pátý zápas. Mají tak na kontě plný počet deseti bodů a výrazně se přiblížili účasti na šampionátu v Rakousku. Klíčové střetnutí kvalifikace pro český celek přitom nezačalo dobře. Při rozcvičení před soubojem si podvrkl kotník kapitán Nocar, jehož musel na poslední chvíli kouč Martin Lipták nahradit Mičkalem. V brance kraloval vynikající Petr Štochl.

Do zahajovací sestavy poslal domácí kouč do branky Štochla a do pole Filipa, Hynka, Jíchu, Kubeše, Horáka a Sklenáka. Hráči obou celků si uvědomovali důležitost souboje a úvod zápasu poznamenala oboustranná nervozita. První branku sice dal Sklenák, ale hosté odpověděli důrazněji. Třemi góly obrátili skóre a do 15. minuty si udržovali tříbrankové vedení. Portugalci se soustředili na bránění Jíchy a tato taktika jim čtvrt hodiny vycházela. Poté však kouč Lipták poslal místo nejlepšího českého házenkáře na palubovku Horáka a hosté rázem nevěděli, jak domácí bránit.

K obratu zavelel subtilní Zdráhala. Třemi góly za sebou zařídil vyrovnání na 9:9 a po brance Horáka se Češi dostali do vedení 11:10 a od té chvíle již měli střetnutí pod kontrolou. Jícha po návratu na palubovku přidal v rychlém sledu tři branky, a když se v závěru poločasu dvakrát prosadil po rychlém protiútoku Mičkal, šel domácí celek do kabiny s uklidňujícím náskokem 16:12.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko - Portugalsko

Pokusy Portugalců hatil výborný Štochl

I druhý poločas začali domácí lépe. Střeleckou jistotu našel na křídle jeden z nejzkušenějších reprezentantů Filip a domácí zvýšili vedení na sedm branek. Hosté skórovali prakticky jen z rychlých protiútoků a po dobré kombinaci i z místa pivota.

České hře dával myšlenku tvořivý Zdráhala, který navíc dokázal po nebojácných průnicích skórovat, a své spoluhráče držel i skvělý brankář Štochl, který přiváděl soupeře k zoufalství. Po zbytečných chybách v rozehrávce, především Jíchy, přesto hosté snížili. To se jim podařilo v době, kdy osobně bránili Horáka a Zdráhalu a Češi měli chvíli problémy s jejich vysunutou obranou. Pohodlný náskok si však Češi pohlídali.

"Byl to velmi těžký zápas. Portugalci se na nás připravili, na našich hráčích byla vidět únava a soupeř využíval naše chyby v útoku. Naštěstí měl svůj den Petr Štochl. Nechci dnes hodnotit tolik kvalitu výkonu, ale především výsledek. Potřebovali jsme dva body a ty máme, takže jsme spokojeni," řekl slovenský kouč Lipták. Jeho protějšek Mats Olsson poukázal na excelentní výkon brankáře Štochla. "bylo pro nás těžké jej překonat. Připravovali jsme se na fyzicky zdatnějšího soupeře, chtěli jsme využít rychlosti a inteligenci, ale ta nebyla lepší než u domácího celku," uvedl Olsson.

Česko - Portugalsko 30:26 (16:12)

Sestava a branky ČR: P. Štochl, Galia - Zdráhala 7, Kubeš, Jícha 7/2, Filip 8, Horák 1, Hynek, Říha, Juříček 3, Stehlík, Mráz, Sklenák 1, Mičkal 3.

Nejvíce branek Portugalska: Solha 9/3, Tavares 6, Magalhaes 4/2, Cameiro 3.

Rozhodčí: State, Pavel (oba Rum.). Sedmimetrové hody: 3/2:5/4. Vyloučení: 4:3. Diváci: 1800.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články