Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Čeští házenkáři porazili ve svém prvním zápase na ME Německo

Niš (Srbsko) - Čeští házenkáři porazili ve svém prvním zápase na mistrovství Evropy favorizované Německo 27:24 a velmi se tak přiblížili případnému postupu ze základní skupiny. Český tým v úvodu zaskočil svého soupeře aktivní obranou a vybudoval šestigólový náskok. Postupem času Češi ale začali být nervózní a v druhém poločase Němci snížili na rozdíl jediného gólu. Heroickým výkonem v závěru zápasu ale zvrátili čeští házenkáři vývoj utkání na svou stranu a zvítězili.

Filip Jícha střílí na německého brankáře
zdroj: ČTK/AP autor: Vadim Ghirda

Český tým i s předloňským nejlepším házenkářem světa Filipem Jíchou nastoupil proti dobře známým soupeřům – pět ze sedmi hráčů české základní sestavy působí právě v německé Bundeslize. Čechům výborně fungovala především obrana, kterou skvělými zákroky podpořil Petr Štochl, který mimo jiné chytil za první půli i dva sedmimetrové hody. Němci se pokusili eliminovat Jíchu osobní obranou, nápor českého týmu tím ale neparalyzovali a ten si postupně budoval náskok. 

Němci pouze dotahovali, o půli vedl český tým 14:9, jenže o náskok postupně přišel a Němci dotáhli na rozdíl jediného gólu. Trenér Lipták na vývoj zareagoval a prostřídal sestavu. Vyšel především tah s nasazením pivota Václava Vraného, rozstřílel se i těsně bráněný Filip Jícha, který byl se sedmi góly nejlepším střelcem týmu. Česká reprezentace zahájila Euro vítězně, bývalé mistry světa porazila 27:24 a udělala první krok k vysněnému postupu na olympiádu.

"Chtěli jsme daleko víc vyhrát než Německo, i když jsme nehráli dobře. Měli jsme fáze, kdy jsme hráli jen průměrnou házenou. Ale zase jsme tam měli fáze, kdy jsme hráli moc dobře. Chtěli jsme víc než oni," radoval se jeden z klíčových českých hráčů Daniel Kubeš

V dalším duelu skupiny B se Češi utkají v úterý se Švédskem, které zahájilo turnaj remízou 26:26 s Makedonií. Čtyřnásobní mistři Evropy měli proti sobě nejen zarputilého soupeře, ale i obecenstvo. Vyprodaná hala pro 4800 diváků hnala papírové outsidery Makedonce k úspěchu, který týmu vystříleli především Kiril Lazarov a Stevče Alušovskij, autoři sedmi gólů. 

ČR - Německo 27:24 (14:9)

Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 2, Vítek, Vraný 2, Kubeš, Motl, Jícha 7/1, Filip 4, Sobol, Horák 3, Juříček 3, Stehlík 3, Sklenák 3/1. Nejvíce branek Německa: Kaufmann 5, Haas 4. Rozhodčí: Abrahamsen, Kristiansen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 6/3. Vyloučení: 3:3. Diváci: 3500. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články