Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Čeští házenkáři po boji podlehli favorizovanému Polsku

Vratislav (Polsko) - Čeští házenkáři obsadili na Vánočním poháru čtyř zemí ve Vratislavi druhé místo. Po vítězství nad Íránem ve finále turnaje prohráli s vysoce favorizovaným domácím Polskem 33:37. Reprezentantům nevyšla první půle, kterou prohráli 14:22, v druhém dějství ale dokázali bronzové medailisty z posledního světového šampionátu v Kataru porazit o čtyři branky.

Utkání Polsko - Česko
zdroj: chf.cz autor: Vít Chalupa

Zatímco pro český celek byl turnaj jednou z posledních příprav před lednovým vyvrcholením první fáze kvalifikace mistrovství světa, Poláci se chystají na domácí evropský šampionát a patří ke kandidátům na medaile.

Reprezentanti se proti velkému favoritovi museli obejít bez několika opor. Na turnaji ve Vratislavi českému týmu chyběli někteří legionáři z Německa i kapitán Filip Jícha, který se zotavuje po operaci stydké kosti.

Poláci od úvodu získali vedení a v první půli jasně dominovali. Českému celku se nedařilo v obraně, a proto šel v přestávce do kabin s mankem 14:22. "První poločas nebyl z naší strany vůbec dobrý. Bylo vidět, že polský tým nás přehrával ve spoustě činností. Dvacet dva obdržených branek v prvním poločase je hrozně moc i proti takto kvalitnímu soupeři," řekl trenér David Kubeš.

Po pauze reprezentanti nečekaně dokázali dostat favorita pod tlak. V polovině druhého dějství se přiblížili na dostřel tří branek, ale Poláci čtyřmi trefami odpověděli. Národní tým v závěru opět snižoval, znovu stáhl manko na rozdíl tří gólů, ale poslední slovo patřilo domácím.

Je třeba zlepšit obranu

"O přestávce jsme si řekli, že musíme zlepšit obranu a vyvarovat se technických chyb. To se nám povedlo, makali jsme a dostali jsme pod tlak polské střelce, kteří nedávali góly i díky tomu, že výborně zachytal Tomáš Mrkva. V útoku jsme si připravovali šance, nestříleli jsme zbrkle a zaslouženě jsme ten druhý poločas vyhráli," uvedl nejlepší střelec Česka Jakub Hrstka.

Na začátku příštího týdne sehraje reprezentace dva přípravné zápasy ve Švédsku a pak už ji čeká vyvrcholení první fáze kvalifikace mistrovství světa. V ní Češi na podzim dvakrát porazili Belgii a 13. a 16. ledna nastoupí dvakrát proti Turecku. Do červnového play-off o účast na šampionátu postoupí z tříčlenné skupiny jen vítěz.

Kubeš hodnotil turnaj v Polsku jako dobrou prověrku. "V něčem určitě spokojenost je. Je vidět, že v útoku jsme schopni standardně dávat přes 30 branek. Co se týče obrany, tam jsou velké mezery. Pozitivně hodnotíme výkony Jana Landy, který si řekl o další nominaci," pochválil Kubeš reprezentačního nováčka.

Výsledky Vánočního turnaje házenkářů ve Vratislavi:

Finále: Polsko - ČR 37:33 (22:14)

Sestava ČR: Mrkva, Galia - Hrstka, Hes, Jurka, Stehlík, Babák, L. Petrovský, V. Petrovský, Zdráhala, Hanisch, Kasal, Brykner, Landa. Rozhodčí: Jerlecki, Labun (oba Pol.). Diváci: 5550.

o 3. místo: Írán - Ukrajina 25:21 (11:12)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články