Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čeští házenkáři na úvod turnaje v Polsku porazili Írán 38:32

Vratislav - Čeští házenkáři na úvod Vánočního poháru ve Vratislavi porazili Írán zásluhou povedeného prvního poločasu 38:32. V úterý večer se reprezentanti v souboji o prvenství na turnaji čtyř zemí utkají s domácím Polskem, které v druhém duelu zdolalo Ukrajinu 29:19.

Utkání Česko - Írán
zdroj: chf.cz autor: Vít Chalupa

Turnaj v Polsku je pro národní tým jednou z posledních příprav před lednovým vyvrcholením první fáze kvalifikace mistrovství světa. V ní Češi na podzim dvakrát porazili Belgii a 13. a 16. ledna je čekají dva duely s Tureckem. Do červnového play-off o účast na šampionátu postoupí z tříčlenné skupiny jen vítěz. Před zápasy s Turky ještě reprezentace 4. a 5. ledna nastoupí k dvěma přípravným utkáním ve Švédsku.

"Myslím, že Turecko bude úplně jiný soupeř, než byl dneska. Ukázalo nám to dnes zase další věci. Dali jsme 38 gólů, což je dobré, a klidně jich mohlo být přes 40. Co nás zase trápilo, je obrana," řekl jeden z dvojice trenérů Jan Filip. "Dostat 32 gólů proti tomuto soupeři je hrozně moc a to ještě Martin Galia v první půli takových šest míčů chytil. Na obraně budeme muset hodně zapracovat," doplnil.

Češi v Polsku startují bez kapitána Filipa Jíchy, který je po operaci stydké kosti, a některých hráčů z německých lig, přesto proti 21. celku z lednového světového šampionátu v Kataru dlouho dominovali. Íránci se pouze v úvodu dostali do vedení 2:1 a od té doby už držel náskok jen český tým. Reprezentantům se dařilo v útoku a za první poločas nastříleli 21 branek. Už v osmnácté minutě vedli osmigólovým rozdílem, do poločasu soupeř jednu branku ubral.

Také po pauze zpočátku kralovali Češi a ve 40. minutě zvýšili na 28:19. Jenže poražený finalista z nedávné asijské olympijské kvalifikace se ve střední části druhé půle vrátil do hry a deset minut před koncem snížil na 27:30. Pak ale s deseti brankami nejlepší střelec Zdráhala proměnil dva sedmimetrové hody za sebou a uklidnil svůj tým. Vzápětí pojistil české vedení dalšími dvěma góly z protiútoků Hes a závěr už si reprezentanti v hale, kde se bude v lednu hrát evropský šampionát, pohlídali.

"Mezi 40. a 50. minutou jsme dostávali góly z rychlých útoků. V té fázi jsme vepředu ztráceli míče, nebo jsme nedávali góly. Nakonec jsme závěr zápasu zvládli, ale víme, na čem musíme pracovat," uvedl Filip. Pochválil nováčka Jana Landu. "Jestli v obraně můžeme někoho trošku víc vyzdvihnout, tak to byl asi Honza Landa, který byl na tom středu asi nejlepší. Snažil se organizovat hru," ocenil kouč.

Landa se na začátku uvedl žlutou kartou. "Kluci říkali, že jsem možná až moc agresivní a přehecovaný. Chtěl jsem zápas odehrát na 100 procent, žlutá karta k obraně v házené patří. Člověk si musí udělat respekt," řekl Landa. "Měl jsem tam dobré obranné věci, ale taky spoustu chyb. Přičítal bych to tomu, že je to mezinárodní házená, a i když to byl v uvozovkách jen Írán, je to pořád někde jinde, než jsem zvyklý," dodal devětadvacetiletý hráč Lovosic.

Česko - Írán 38:32 (21:14)

Sestava a branky Česka: Galia, Mrkva - Hrstka 9, Hes 2, Jurka 3, Stehlík 4, Babák 4, L. Petrovský 6, V. Petrovský, Zdráhala 10, Hanisch, Kasal, Brykner, Landa. Nevíce branek Íránu: Sadighí 9, Noruzínehad 6. Rozhodčí: Jerlecki, Labun (oba Pol.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 1/1. Vyloučení: 3:3. Diváci: 1850.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články