Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Čeští házenkáři na MS neodletí. Kvůli koronaviru nečekaně odřekli účast

Snažili se, jak to jen šlo. Povolávali nové hráče, měnili den odletu. Nakonec ale řekli dost. Čeští házenkáři kvůli vysokému počtu případů covidu na poslední chvíli nečekaně odřekli účast na mistrovství světa v Egyptě. Schválila to svazová exekutiva. V základní skupině měli reprezentanti od čtvrtka do pondělí změřit síly se Švédskem, domácím Egyptem a Chile. Nahradila je Severní Makedonie. Po české reprezentaci odřekli účast kvůli nákaze koronavirem v týmu také Američané, které nahradí Švýcarsko.

zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

Reprezentanti měli odletět ve středu dopoledne, ale v národním celku je aktuálně 12 nakažených hráčů a pozitivní test nadále mají i oba hlavní trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem. Ze zdravotních důvodů by se nemohlo šampionátu zúčastnit dalších pět hráčů, z 21 jmen, s nimiž realizační tým původně počítal, by mohli odcestovat jen čtyři házenkáři. Nakazil se navíc i kouč juniorské reprezentace Pavel Pauza, který se přidal k mužstvu a počítalo se s ním jako s náhradou.

Reprezentanti zápolili s koronavirem od úvodu ledna, kdy začali v Plzni finální přípravu. Kvůli covidu-19 nemohli minulý týden odehrát úvodní dvojzápas kvalifikace mistrovství Evropy proti Faerským ostrovům. K nakaženým trenérům se přidala i řada hráčů. Tým, který se chystal v Plzni, doplnili náhradníci, ani to ale účast mužstva na turnaji nezachránilo.

"Za současného stavu přišel realizační tým s doporučením, že ze zdravotního a sportovního hlediska je účast velmi na pováženou. Exekutiva po zvážení toho doporučení v podstatě zaujala stejné stanovisko," uvedl prezident českého svazu Jaroslav Chvalný.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáře před MS zastavil covid

"Příprava byla nestandardní, bylo to absolutně extrémní. Navíc se nám u těch hráčů, kteří trénovali v menším počtu, začaly objevovat zdravotní problémy. Přestože jsme dělali maximum pro to, abychom odletěli, dopoledne jsme dospěli k tomu, že už nevidíme světlo na konci tunelu," řekl Filip.

Několik hodin po Češích se dnes vzdali MS Američané, kteří na něm měli startovat po dvaceti letech, ale také je před odletem do Egypta postihlo šíření nákazy v týmu. Jejich švédský trenér Robert Hedin uvedl, že pozitivní testy na covid-19 mělo deset hráčů a sedm členů realizačního štábu. Tým USA zastoupí druhý náhradník  Švýcarsko, jež se ve skupině E střetne s Francií, Rakouskem a Norskem.

Exekutiva posuzovala více aspektů. "I kdybychom odcestovali, bylo by to i s hráči, kteří covid ještě neměli. Na základě lékařů je riziko, že by se mohli nakazit na šampionátu," podotkl Chvalný.

"Ze sportovního hlediska se o tom nemusíme bavit. Z těch 21 hráčů, o které se národní tým opírá, je 17, kteří odjet nemohou, navíc i oba trenéři. Vyhodnotili jsme si to tak, že by to byl hazard ze sportovního hlediska. Nechceme účastí za každou cenu znevážit českou házenou. Jeli bychom tam na výlet, to jsme nechtěli podstoupit," dodal Chvalný.

"Je to jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsem v házenkářské kariéře musel udělat. Troufám si tvrdit, že všichni pro účast udělali absolutní maximum. Máme ale extrémní problém na třech postech, které nemáme v tuto chvíli obsazené," podotkl předseda reprezentační komise Daniel Čurda.

Sankce ze strany světové federace IHF českému svazu za odřeknutí neohrozí. Oslovena už byla Makedonie jako náhradní účastník. "Dotazovali jsme se IHF a žádné sankce z naší neúčasti nevyplývají. Nechtěli jsme sestavit tým jen tak hala bala. Zvažovali bychom to, pokud by hrozila sankce nebo diskriminace v nějaké příští kvalifikaci," uvedl Chvalný.

"Samozřejmě vnímáme, že mistrovství světa je vrcholná akce a byl to i nějaký způsob, jak se mediálně prezentovat. Otázka je částečný zásah do ekonomiky a partnerských věcí, to tam samozřejmě je. Ale to jsme byli ochotni pominout, to jsou hmotné věci. Zdraví hráčů a dobrou pověst české házené nenahradíme žádnými penězi," dodal Chvalný.

Český celek měl startovat na mistrovství světa poprvé od roku 2015, kdy skončil v Kataru na 17. místě. Vedle Švédska měl v základní skupině změřit síly s domácím Egyptem a Chile.

"Do včerejška jsme všichni doufali, že odcestujeme. Situace se tak rapidně změnila, že zklamání bylo obrovské. Házená je náš život, ale někdy musí jít na druhou kolej. A tohle je jedna z těch situací," řekl Kubeš.

Odřeknutí účasti jakékoliv české reprezentace ze světového šampionátu je naprosto ojedinělá věc. Z mistrovství světa v některém z olympijských kolektivních sportů odstoupili pouze hokejisté v roce 1953 kvůli úmrtí tehdejšího prezidenta Klementa Gottwalda. V letech 1950 a 1951 Československo z politických důvodů tým na šampionát vůbec nevyslalo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články