Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští házenkáři důležitý kvalifikační zápas s Běloruskem prohráli o gól

Postup na mistrovství Evropy mohl být na dosah. Jenže Češi v kvalifikačním duelu podlehli na domácí půdě Bělorusům 30:31 a budou muset o účast na turnaji ještě hodně bojovat. Kromě několika málo pasáží v prvním poločase Češi neustále dotahovali náskok soupeře. Odvetu sledujte v neděli v přímém přenosu na webu ctsport.cz od 15:55.

Pavel Horák v utkání proti Bělorusku
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Měli jsme svůj plán, bohužel to nevyšlo. Ztratili jsme nějaké míče, dostali jsme góly do prázdné branky. Zklamání je velké, ale na druhou stranu kluci do toho dali všechno a soupeř byl dneska házenkářsky o jednu branku lepší," uvedl kouč Daniel Kubeš.

Zápas v Plzni začal hodně divoce. Útoky se přelévaly z jedné strany na druhou a už ve 20. minutě byl stav 11:10. O minutu později šli Češi do vedení o dva góly, jenže to bylo na dlouhou dobu ze strany domácích vše. Do konce poločasu skórovali už jen Bělorusové a do kabin šli s náskokem dvou branek naopak oni.

Český tým se trápil v proměňování jasných příležitostí, Bělorusové se blýskli několika povedenými střelami z dálky. Do druhé poloviny utkání zavelel k lepším zítřkům trefou přes celé hřiště i gólman Martin Galia. Češi se ve snaze dotáhnout nepříznivý výsledek pokoušeli o hru bez brankáře, ale Bělorusové po nepovedených českých souhrách trestali.

V celém zápase zdobila hosty střelecká efektivita. Naopak v obraně se mnohokráte uchylovali k faulům. Už v první půli se nechal vyloučit Bochan, v defenzivní hře to však nebylo až tak znát.

Dlouho si hosté drželi vedení o dvě až tři branky. Čechy táhl střelecky Tomáš Babák. Vyrovnáno mohlo být už v 52. minutě. Po chybě Bělorusů šel do zakončení z křídla Tomáš Číp, šanci vyrovnat na 26:26 ovšem promarnil, když trefil pouze břevno, a hosté se opět odpoutali. Co se nepovedlo Čípovi, podařilo se o čtyři minuty později Jakubu Hrstkovi.

Češi ale stále dotahovali. Za stavu 30:30 minutu před koncem vzal všechno na sebe Pavel Horák, gól však nedal. Hosté z protiútoku trestali a Češi si vzali time-out. Posledních třicet sekund a šance na poslední úder. Na hřiště vběhl jako sedmý hráč Stanislav Kašpárek, ale trefil jen tyč.

Bělorusové potvrdili, že se jim proti českému týmu daří, z posledních šestí duelů vyhráli počtvrté. "Prohráli jsme o gól, mrzí každý ztracený balon, každá střela, kterou jsme nezvládli. Zklamání je velké, minimálně bodu jsme byli hodně blízko," řekla spojka Tomáš Babák, který byl s osmi góly nejlepším střelcem utkání.

Čeští reprezentanti teď mají po polovině kvalifikace na kontě čtyři body stejně jako jejich dnešní soupeř, Bosna získala dva body, ale má k dobru zápas ve Finsku, které je zatím na nule. Na podzim český tým v úvodu kvalifikace zvítězil nad Finskem a v Bosně a Hercegovině. Na šampionát postoupí první dva celky z každé skupiny a čtyři nejlepší týmy z třetích míst.

ČR - Bělorusko 30:31 (12:14)

Sestava a branky ČR: Galia 1, Mrkva - Hrstka 4, Bečvář 5, Horák 1, Kašpárek 1, Babák 8, Číp 3, Petrovský 4, Vančo, Zdráhala, Patzel, Solák, Užek, Mubenzem 3, Zeman.

Nejvíce branek Běloruska: Šylovič, Jurynok a Karalek po 5. Rozhodčí: Santos, Fonseca (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 2/2. Vyloučení: 4:7. ČK: 45. Zeman - 28. Bochan. Diváci: 1600.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články