Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští házenkáři chtějí na ME postoupit ze skupiny

Wiener Neustadt (Rakousko) - S ambicemi minimálně na postup ze základní skupiny vstoupí dnes čeští házenkáři do mistrovství Evropy, které do 31. ledna bude hostit Rakousko. Prvořadým úkolem svěřenců slovenského trenéra Martina Liptáka proto bude skončit v základní skupině alespoň třetí v konkurenci bronzových medailistů z olympijských her Španělů, úřadujících olympijských vítězů i mistrů světa Francouzů a Maďarska, šestého týmu z loňského mistrovství světa. České zápasy na šampionátu přinese i Česká televize. Úvodní duel se Španělskem nabídne ČT4 od 18:10.

"Mistrovství Evropy je rozhodně nejtěžší turnaj v házenkářském světě. Na mistrovství světa se vždy najde nějaký lehčí soupeř z mimoevropských zemí, na Evropě se určitě podobný neprobojuje," řekl už před odjezdem na šampionát nejlepší český házenkář současnosti a střelec týmu Filip Jícha.

Z osmi dosavadních šampionátů je maximem českého týmu šesté místo hned z prvního turnaje v roce 1996, dvakrát mužstvo v závěrečných bojích chybělo a naposledy před dvěma lety v Norsku skončilo po vyřazení v základní skupině čtrnácté. Bilanci se nyní pokusí vylepšit Lipták s týmem, ve kterém z ideální sestavy vypadli kvůli zranění pivot David Juříček a spojka Pavel Horák. "Je to pro nás znatelné oslabení, ale házená je sport, v němž o zranění není nouze, a vždy každému někdo chybí. Takže se s tím musíme vypořádat," řekl Lipták.

V přípravě na šampionát se zaměřil především na zlepšení postupného útoku, který byl na minulých vrcholných akcích největší slabinou českého výběru. Naopak spolehnout se pravidelně může na dvojici brankářů Petr Štochl, Martin Galia, pevnou obranu dirigovanou Danielem Kubešem a na rychlý protiútok.

Půjde i o přímý postup na mistrovství světa

Titul mistrů Evropy budou obhajovat házenkáři Dánska, kteří v minulém finále porazili Chorvatsko, třetí skončila Francie, v pořadí druhý soupeř českého týmu. V základní části se šestnáct účastníků utká ve čtyřech skupinách, z nichž postoupí vždy tři týmy. Jejich zápasy se započítají do tabulek hlavní fáze turnaje, které vzniknou spojením mužstev ze skupin A a B respektive C a D. V nich už budou ve hře vždy dvě místa do semifinále.

Vedle evropských medailí bude v Rakousku v sázce i přímý postup na mistrovství světa 2011 ve Švédsku. Ten si zajistí tři nejlepší celky, pokud mezi nimi nebudou již jistí účastníci Francie coby obhájce titulu a Švédsko jako pořadatel.

Filip Jícha
zdroj: filip-jicha.cz
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články