Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Cesta na MS vede přes neoblíbeného soka. Češi se v play-off utkají s Makedonií

Krakov – Los pro ně mohl dopadnout i hůř. České házenkáře v play-off o postup na mistrovství světa v roce 2017 ve Francii však nečeká lehký úkol. Jejich soupeřem bude Makedonie, která je vyřadila v minulé kvalifikaci o Euro. Rozhodl o tom los v dějišti finále evropského šampionátu Krakově. První zápasy baráže jsou na programu 10. až 12. června, odvety se hrají 14. až 16. června. Češi začnou doma.

Utkání ČR - Makedonie
zdroj: AP

Reprezentanti museli na cestě do play-off vítězně zvládnout tříčlennou skupinu v rámci první fáze kvalifikace, a proto figurovali mezi devítkou nenasazených. Los jim mohl přisoudit i mnohem těžšího soupeře, protože mezi nasazenými celky byli Dánové, Poláci či poražené mužstvo ze souboje o bronz na vrcholícím Euru.

"Z toho, co bylo možné, je to jeden z přijatelnějších soupeřů. Mohli jsme při losu dopadnout hůře. Je to také soupeř, s nímž jsme se v poslední době často setkávali. Z našeho pohledu je dobře, že ten tým tak známe. Zdůrazňuji ale, že jde o kvalitního soupeře," uvedl jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

Na Makedonii ovšem nemá český celek příliš dobré vzpomínky. Na úkor balkánského celku totiž reprezentace nepostoupila na končící evropský šampionát, když na podzim 2014 nejprve doma remizovala 27:27 a v rozhodujícím duelu na půdě soupeře prohrála vloni v červnu 28:32. Národnímu týmu tehdy chyběl kapitán Filip Jícha, který ze zdravotních důvodů vynechal spolu s další oporou Pavlem Horákem první fázi kvalifikace.

Čechům se proti Makedonii nedařilo ani předtím, na evropských šampionátech v letech 2012 a 2014 na její úkor neprošli ze skupiny. Předloni na Euru po kontroverzních verdiktech rozhodčích remizovali 24:24 a o dva roky dříve prohráli 21:27.

"Je možné je porazit, musíme však hrát za hranicí našich současných možností a schopností. K tomu musíme mít k dispozici kompletní a zdravý kádr. Pak si myslím, že máme šanci proti tomuto týmu uspět," uvedl Filip. "Začínali bychom raději venku. Ale to nezměníme, takže se s tím musíme vyrovnat. Připravíme se a těšíme se na červen," dodal.

Makedonie se opírá o kanonýra Kirila Lazarova, spoluhráče Filipa Jíchy z Barcelony, a těží také z bouřlivého domácího prostředí. Na končícím Euru obsadila jedenácté místo s bilancí dvou remíz a čtyř porážek. První zápas by se měl hrát s největší pravděpodobností v sobotu 11. června v Brně. "Pokoušíme se vyhnout kolizi se začínajícím mistrovstvím Evropy ve fotbale ve Francii. Definitivní termín i místo bychom měli vědět v prvním únorovém týdnu," uvedl manažer týmu Karel Nocar.

Reprezentanti budou v play-off usilovat o druhý postup na světový šampionát po sobě. Vloni v Kataru vyhráli Prezidentský pohár pro týmy, které nepostoupily ze skupiny, a celkově skončili na 17. místě. Na Euru naopak letos poprvé od roku 2006 chyběli.

Los play-off:

ČR - Makedonie, Švédsko - Bosna a Hercegovina, Polsko - Nizozemsko, Rusko - Černá Hora, Srbsko - Maďarsko, Island - Portugalsko, Slovinsko - Norsko, Bělorusko - Lotyšsko, Dánsko - Rakousko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články