Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
51. Rally Český Krumlov

Češky si zajistily postup ze skupiny, výhru slaví i Polsko a Nizozemsko

České házenkářky potvrdily roli favoritek i ve druhém utkán s Argentinou, ve kterém zvítězily 31:22, čímž si zajistily postup ze skupiny H. Nizozemky, další soupeřky českého týmu, si poradily s Kongem 40:20. Ve skupině D po vyrovnaném průběhu nakonec výhru 30:24 vybojovaly Slovinky. Maďarky potvrdily roli favoritek a vyšláply si na Kamerun, zvítězily vysoko 39:20. Polky po vyrovnaném boji udolaly Japonsko 32:30.

Dahlovy svěřenkyně podle očekávání mají už po úvodních dvou utkáních s outsidery jistý postup do další fáze turnaje, kam projdou první tři celky z každé základní skupiny. Po pondělním zápase s Nizozemskem narazí Češky v jedné ze čtyř šestičlenných osmifinálových skupin na Brazílii, Španělsko a lepšího z dvojice Ukrajina, Kazachstán.

Češky na světovém šampionátu před šesti lety porazily Argentinu 28:22 a také dnes měly zápas pod kontrolou. Stříbrné medailistky z loňského mistrovství Severní a Jižní Ameriky držely s favoritem krok zhruba první čtvrthodinu, kterou prohrály o gól. Od stavu 7:7 zaznamenal Dahlův výběr pět branek po sobě a těsně před pauzou pak po sérii tří tref získal poločasové vedení 16:10.

Národní tým prakticky vyrovnal výsledek svého čtvrtečního utkání, od vítězství 32:22 nad Kongem ho dělila jediná branka. Trenér Dahl uspěl i při svém druhém duelu na české lavičce na závěrečném turnaji a jeho svěřenkyně vyhrály posedmé z posledních osmi zápasů.

"Chtěly jsme vyhrát a získat dva body, což se podařilo. Nějaké chyby tam určitě byly a pořád je na čem pracovat do dalších zápasů. Ale s celkovým výsledkem můžeme být v rámci možností spokojené. Můžeme jít do třetího zápasu s čistou hlavou. Troufnu si říct, že budeme muset podat ještě o něco lepší výkon, abychom mohly příště vyhrát," uvedla česká kapitánka Markéta Jeřábková, autorka sedmi branek.

"Argentinky hrály dobře v prvním poločase zápasu s Nizozemskem. Byla to pro nás výzva, byli jsme dobře připraveni. Zápas jsme měli v podstatě pod kontrolou. Jsem velmi spokojený s tím, jak nám zatím funguje spolupráce zkušenějších a mladších hráček," zhodnotil utkání trenér Dahl.

Národní tým postoupil na mistrovství světa ze základní skupiny stejně jako předloni, kdy ještě pod vedením předchozího trenéra Jana Bašného obsadil konečné devatenácté místo. Českým maximem od rozdělení federace je osmá příčka z roku 2017. Závěrečný turnaj poprvé v historii hostí tři země – Dánsko, Norsko a Švédsko.

Mistrovství světa házenkářek v Dánsku, Norsku a Švédsku:

Skupina H (Frederikshavn):
Česko – Argentina 31:22 (16:10)

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná – Stříšková, Šustáčková 5, Desortová, Stellnerová, Kuxová 2, J. Franková, A. Franková, Dresslerová, Zachová 5, Kovářová, Jeřábková 7/1, Malá 8, Jestříbková 2, Cholevová 2.

Nejvíce branek Argentiny: Gavilanová 5, Pizzová 5/2. Rozhodčí: Altmar, Horváth (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 3/1 – 2/2. Vyloučení: 7:3. Diváci: 711.

Kongo - Nizozemsko 20:40 (9:20)

Skupina B (Helsingborg):
Paraguay - Černá Hora 26:41
(15:17)
Maďarsko - Kamerun 39:20 (18:8)

Skupina D (Stavanger):
Slovinsko – Angola 30:24 (14:11), Island - Francie 22:31 (10:20)

Skupina F (Herning):
Írán - Německo 22:45
(12:25)
Polsko - Japonsko 32:30 (15:15)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články