Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Češky selhaly v útoku, s Norkami prohrály o 14 gólů. K postupu musí porazit Němky

Deset vzájemných zápasů a desátá prohra. České házenkářky opět nestačily na favorizované Norky především kvůli slabé efektivitě v zakončení. Prohrály 17:31 a ve středu si to rozdají v přímém souboji o postup ze skupiny D na mistrovství Evropy ve Francii s Němkami, které musí porazit.

České křídlo Veronika Malá při střelbě proti Norkám
zdroj: Český svaz házené autor: Robert Grim

"Chápu, že mně trenér Norek děkuje k zápasu, dovolili jsme mu totiž odehrát lehké utkání. Drželi jsme se pouze deset minut. Rozdíl v kvalitě hry potom, co jsme se v úvodu drželi, je velký," pokrčil rameny český kouč Jan Bašný.

Češky zvolily agresivnější obranu a dělaly v úvodu Norkám potíže. Jenže po jedenácti minutách prohrávaly 3:6 a favorit náskok navyšoval. Favoritky hodně těžily ze spolupráce s hvězdnou pivotkou Heidi Lokeovou. 

"Neubránily jsme hlavně spolupráci s pivotem. Loke nám dělala problém. I v prvním utkání jsme to měly těžké proti Rumunce Pinteaové, ale tam jsme si mohly aspoň říct, O. K., tato pivotka je dvoumetrová. Loke šla na nás hodně dobře a my jsme se s tím nevypořádaly," mrzelo spojku Kamilu Kordovskou.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky na ME nestačily na Norky

Norky nevyvedlo z míry ani vyloučení. Po zákroku na Veroniku Malou se pakovala ze hřiště Marit Rosberg Jacobsenová. Obhájkyně evropského titulu si v poločase dokráčely pro vedení o deset branek, 20:10. 

"Výkon v prvním poločase nebyl tak hrozný, v útoku byl určitě lepší než v prvním zápase proti Rumunsku. Bohužel jsme nedávali vyložené šance, ale dostávali jsme do nich. Potom přijde to, co vždycky s Norkama. Za každou neproměněnou šanci a technickou chybu nás ztrestají rychlým útokem a gólem," prohlásil Bašný.

Jubilantky Marčíková a Šetelíková

Před utkáním obdržely drobný dar a kytici na počest jubilejního padesátého startu v reprezentaci Šárka Marčíková a Alena Šetelíková. První jmenovaná dala čtyři branky, pivotka Šetelíková zaznamenala dvě trefy.

Češky trefily v utkání víc než sedm tyček a měly úspěšnost střelby pouze 39 procent. Dokonce zaznamenaly v prvním poločase půst 9 minut a 25 sekund bez vstřeleného gólu. Trenér Bašný protočil všechny hráčky, aby si ozkoušely šampionát a rozložily se síly.

"Odehrály jsme lepší utkání oproti Rumunsku, hlavně v obraně. Udělaly jsme to Češkám těžké. Jsme velmi spokojené," řekla pravá spojka Norska Linn Jorum Sullandová.

Pozitivní je alespoň fakt, že brankářka Lucie Satrapová se oproti utkání s Rumunkami zlepšila, chytila například sedmičku Malin Auneové. "Bylo to určitě lepší než minulý zápas, Lucka měla deset zásahů. Vystřídali jsme ji víceméně schválně, aby šla z brány v pozitivním momentu. Proti Němkám budeme brankářky potřebovat," uvedl Bašný.

Ve středu si to Češky rozdají v 18:00 s Němkami. Musí je bezpodmínečně porazit a doufat, že Rumunky nepřehrají Norky, protože v následné minitabulce by národní tým neměl příliš pozitivní skóre.

"Mohli jsme počítat, že s Norkami nic neuhrajeme. Nerozhodí nás to. Teď jsem rozhozený trochu jen já, ale to se zlepší. U hráček taky. Připravíme tým tak, aby byl na rozhodující zápas nachystaný," dodal Bašný.

ČR - Norsko 17:31 (10:20)

Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková - Knedlíková 2, Kovářová 2, Ryšánková 1, Mika, Kordovská, Luzumová 3, Konečná, Šustková, Adámková, Marčíková 4, Šetelíková 2, Zachová, Jeřábková, Malá 3.

Nejvíce branek Norska: Auneová a Lökeová po 6, Kristiansenová 5.

Rozhodčí: M. Bennaniová, S. Bennaniová (obě Švéd.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 2/3. Vyloučení: 1:2. ČK: Jacobsenová (Nor).

Skupina C (Montbéliard): Chorvatsko - Maďarsko 18:24 (9:13), Nizozemsko - Španělsko 28:27 (14:11). Pořadí: 1. Nizozemsko 2 zápasy/4 body, 2. Španělsko 2/2, 3. Maďarsko 2/2, 4. Chorvatsko 2/0.

Skupina D (Brest): Německo - Rumunsko 24:29 (11:14), Česko - Norsko 17:31 (10:20). Pořadí: 1. Rumunsko 2/4, 2. Norsko 2/2, 3. Německo 2/2, 4. Česko 2/0.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články