Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češky se rozloučily porážkou se Švédskem

Bělehrad - České házenkářky zakončily své účinkování na mistrovství Evropy v Bělehradě nejvyšší porážkou v turnaji, když dosluhujícím obhájkyním stříbra ze Švédska podlehly 26:35. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného přitom ještě v úvodu druhého poločasu vedly 18:15, jenže závěr vůbec nezvládly a prohrály popáté v řadě. Na šampionátu obsadily celkově dvanácté místo.

Utkání Česko - Švédsko
zdroj: Isifa/EPA

"Takhle jsme se loučit nechtěly. Odehrály jsme tu pět výborných zápasů a na závěr jsme nepředvedly optimální výkon. Asi jsme i odešly fyzicky, přeci jen na takovou zátěž z vrcholného turnaje nejsme zvyklé. Ale my se vrátíme za rok a všem ukážeme, co v nás je," řekla Romana Chrenková, nejlepší česká střelkyně na Euru, která dnes dala sedm branek a celkově na turnaji 26.

Do zápasu, který už nemohl na jejich konečném umístění nic změnit, vstoupily Češky s až překvapivou chutí a lehkostí. Nápaditou hrou v útoku převyšovaly soupeřky, góly střílely ze spojek i trháků, a v úvodní desetiminutovce si udržovaly mírný náskok.

První problém potkal tým kouče Bašného za stavu 6:4. Šest minut nedal gól a Švédsko toho využilo k obratu skóre na 6:8. Češky, které znovu v první půli neproměnily dvě sedmičky, před přestávkou ale oživila svými trefami Chrenková a hlavně zásluhou jejích pěti gólů vzal náskok Seveřanek znovu za své.

Vůbec nejlepší pasáž v utkání sehrály české hráčky v nástupu do druhého poločasu. Po výtečné pětiminutovce se znovu dostaly do tříbrankového vedení 18:15, závěr zápasu byl ale z jejich strany nepovedený.

Elastická a aktivní obrana se pod tíhou rychlých švédských přihrávek úplně zhroutila. Švédsko během čtyř minut otočilo stav na 19:18 a závěr proměnilo ve svou exhibici. Vicemistryně Evropy zdeptaly soupeřky přesnými dohrávkami na brankoviště, odkud dávaly gól za gólem. České reprezentantky prohrály závěrečných 24 minut zápasu poměrem 8:20 a musely v posledním utkání skousnout debakl.

"Je to velká škoda, že jsme poslední utkání v závěru nezvládly. První poločas jsme se držely, ale ve druhém ve chvíli, kdy jsme o tři góly vedly, nám přestala vycházet obrana i útok. Škoda, že jsme si tou nepovedenou koncovkou pokazily závěr mistrovství," řekl gólmanka Barbora Raníková. Pro herní kolaps týmu v závěrečné dvacetiminutovce zápasu měla jednoznačné vysvětlení. "Udělaly jsme tam strašnou spoustu chyb, které soupeř potrestal. Na konci už jsme neměly síly," dodala Raníková.

ČR - Švédsko 26:35 (14:14)

Sestava a branky ČR: Raníková, Satrapová - Knedlíková 4, Keclíková 2, Chrenková 7/2, Poznarová, Salčáková, Růčková, Kutlvašrová 4, Černá 3, Vítková 1, Hrbková, Martínková, Štěrbová 4, Selucká 1. Nejvíce branek Švédska: Fogelströmová 7, Gulldenová 6. Rozhodčí: Florescuová, Dutaová (obě Rum.). Sedmimetrové hody 4/2 - 3/3. Vyloučení: 1:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články