Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Češky prohrály i s Norskem a na mistrovství Evropy skončí desáté

Helsingborg - Hořkou tečku za velmi slušným vystoupením na mistrovství Evropy udělaly české reprezentaci norské házenkářky. Češky v posledním utkání šampionátu prohrály vysoko 24:35 a skončí desáté.

České házenkářky (v bílém) v utkání s Norskem
zdroj: Reuters autor: TT NEWS AGENCY

Z pohledu čísel to možná nebyl příliš povedený turnaj - Češky na turnaji ve Švédsku zvítězily jen jednou a pětkrát prohrály. Jenže házenkářská reprezentace předváděla po celý šampionát na své poměry výborné výkony a až doposud hrála nadmíru vyrovnané partie i s házenkářskými velmocemi.

Češky po dobu šampionátu dlouho neztrácely ani naději na vylepšení českého maxima, kterým je osmé místo. V čtvrtfinálové skupině však podlehly Rusku a Rumunsku a v obou případech o pouhé dvě branky. Ani první poločas utkání s Norskem nenasvědčoval tomu, že by mělo jít o debakl - Češky v polovině utkání prohrávaly 17:18.

Norky se ujaly vedení díky dvěma trefám Kristiansenové, Češky ale držely krok po gólech Hrbkové a Kordovské. Když střelkyni Morkovou vychytala Satrapová, dokonce šly do vedení. Namísto zvýšení náskoku však nevyužily dva trháky a dovolily soupeřkám otočit skóre.

Přesto Češky znovu zareagovaly a dokázaly ještě dvakrát srovnat a jít do vedení. Potom jim ale obhájkyně titulu utekly na tři góly především brankami z prostoru pivota. Ani to ale české házenkářky nepoložilo a před odchodem do šaten snížily na rozdíl jediné trefy.

Norská kanonáda po změně stran ale nakonec rozhodla o vítězství o jedenáct branek. Češky sice na počátku druhé půle vyrovnaly, potom ale neproměnily náskoky ze šestky a dostaly tři rychlé góly.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky na závěr ME prohrály s Norkami

Norky navyšovaly vedení především po spolupráci s pivotem, zatímco soupeřky neuměly vyzrát na Solbergovou v bráně. Nápor úřadujících mistryň světa na chvíli zastavila dvěma chycenými sedmimetrovými hody střídající Kudláčková, rozjeté Norky ale přidávaly branku po brance a vedly už o pět gólů.

Trenér Jan Bašný zareagoval oddechovým časem. Po něm sice Češky snížily na rozdíl tří branek, ale vzápětí Norky odskočily rychlou sérií a pět minut před koncem to bylo o deset branek. Nakonec svůj náskok navýšily na konečných 11 gólů.

Bašný řekl, že proti Norsku jeho tým nehrál tak dobře. "Na turnaji jsme vydrželi hrát pět zápasů a čtyřicet minut. Posledních dvacet minut už nebyly síly. Přesto si nemyslím, že prohrát takovým výsledkem s Norskem by nějak kazilo to, co jsme tady předvedli v předešlých utkáních," uvedl český kouč.

Podle brankářky Petry Kudláčkové Češky držely krok v první půli, kterou prohrály o gól. Pak se ale rozdíl navýšil o dalších deset branek. "Už nám došly síly a je to trošku kaňka za dobře odehraným turnajem," poznamenala Kudláčková. Norský trenér Thorir Hergeirsson nicméně Češky pochválil. "Především v první půli jsme měli problém zastavit jejich střelbu a vůbec se nám to nedařilo," řekl.

Český tým od roku 1994, odkdy se mistrovství Evropy koná, dvakrát obsadil osmé místo, a to v premiérovém ročníku a v roce 2008. Díky desáté pozici budou reprezentantky mezi nasazenými týmy při losování play-off o postup na MS, které se bude hrát v příštím roce v Německu. Los jim přidělí jeden z těchto celků: Bělorusko, Chorvatsko, Itálii, Makedonii, Polsko, Rakousko, Slovensko, Turecko nebo Ukrajinu.

ČR - Norsko 24:35 (17:18)

Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková, Müllnerová - Luzumová 3, Kordovská 3, Jeřábková 1, Hrbková 7/2, Růčková 1, Salčáková 2, Knedlíková 2, Malá 1, Adámková 1, Marčíková, Crhová, Stellnerová 1, Ryšánková 2.
Nejvíce branek Norska: Morková 6, Kristiansenová, Ingstadová a Herremová po 5. Rozhodčí: Brehmerová, Skowroneková (obě Pol.). Sedmimetrové hody 2/2 - 3/1. Vyloučení: 1:1. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články