Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Češky porazily Ukrajinu, vítězný gól vstřelily sedm vteřin před koncem

Most - České házenkářky vstoupily do posledního zápasu kvalifikace mistrovství Evropy proti výběru Ukrajiny s jistotou postupu z druhého místa čtyřčlenné skupiny. A s kvalifikací se rozloučily parádně, když v dramatickém utkání porazily Ukrajinky 31:30. Rozhodující branku vstřelila Veronika Malá sedm vteřin před koncem. Přímý přenos duelu vysílal náš web i program ČT sport.

Kamila Kordovská střílí na ukrajinskou branku
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Ukrajina hrála v Mostě o teoretickou naději na postup jako nejlepší celek z třetích míst. Hostující hráčky proto vlétly do utkání s velkým elánem a ve čtvrté minutě vedly 4:0. Češky ale postupně zlepšily obranu a Knedlíková v desáté minutě srovnala na 6:6.

Skóre se pak přelévalo na obě strany. Od stavu 10:11 nedaly Ukrajinky asi deset minut gól a český celek toho využil k získání tříbrankového poločasového náskoku.

Jenže domácím nevyšel ani druhý vstup do poločasu a Ukrajinky brzy opět srovnaly. Poté byly přesnější v útoku, a když jedenáct minut před koncem nejlepší střelkyně zápasu Glibková ze sedmičky poslala svůj tým do třígólového vedení, zdálo se, že Češky na vítěznou rozlučku s kvalifikací nedosáhnou.

Minela Jablonské v poslední minutě

Domácí tým ale bleskově srovnal a v závěru měl více štěstí. Ukrajinská brankářka Jablonská fatálně chybovala při rozehrávce a Malá sedm sekund před koncem rozhodla o české výhře. Srovnat pak ještě mohla Glibková, ale z devítimetrového hodu po vypršení hrací doby trefila jen břevno.

České hráčky navázaly na podzimní výhru na Ukrajině 24:20 a v šesti zápasech kvalifikace čtyřikrát zvítězily. "Celkově jsme v kvalifikaci prohráli jeden zápas a jeden remizovali. Výsledkově to proto byla velmi úspěšná kvalifikace s ohledem na to, jak mladý tým jsme měli," řekl trenér českých reprezentantek jan Bašný.

Ženský národní tým postoupil na druhý z posledních tří evropských šampionátů, předtím se na Euru představil v roce 2012. Na velké akci Češky zahrají poprvé od roku 2013, kdy startovaly na mistrovství světa. Los šampionátu ve Švédsku se uskuteční 10. června.

ČR - Ukrajina 31:30 (15:12)

Sestava a branky ČR: Raníková, Müllnerová, Satrapová - Kordovská 2, Knedlíková 4, Keclíková 6, Salčáková 1, Růčková, Ryšánková, Hrbková 5, Malá 5, Jeřábková 8, Adámková, Stellnerová, Janoušková, Weisenbilderová.

Nejlepší střelkyně Ukrajiny: Glibková 10. Rozhodčí: E. Vitaku, A. Vitaku (oba
Kosovo). Sedmimetrové hody: 4/4 - 5/5. Vyloučení: 1:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články