Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češky padly s Němkami a loučí se s Eurem. Nestačil ani heroický výkon zraněné Luzumové

Od úvodních minut to vypadalo nadějně, ale přesto české házenkářky na mistrovství Evropy ve Francii končí už v základní skupině. Proti Němkám v prvním poločase vedly až o pět branek, jenže nakonec prohrály 28:30. Výsledek značně předurčilo i zranění lokte kapitánky Ivety Luzumové, která i přesto vstřelila deset gólů. 

Utkání Německo - Česko
zdroj: imago sportfotodienst autor: Marco Wolf

Poprvé na šampionátu český tým zachytil úvod. Vedl ve dvacáté minutě o pět gólů 13:8, jenže pak přišel kritický moment. Luzumová byla v souboji sražena a dopadla na levý loket, který si pochroumala. Až v závěru první půle se dostala na hřiště s obvázanou a obstříkanou rukou, ovšem zranění ji limitovalo.

"Dělala jsem kličku, strhly mě na zem, spadla mi ruka a ještě mi ji přilehly. Bolí mě loket, půjdu na vyšetření a uvidíme, co s tím bude," popsala Luzumová klíčový moment v utkání.

V úvodu byla znát nervozita, kterou rozetla právě česká kapitánka. Proměnila tři sedmičky a za dvanáct minut nasázela pět branek. "Když se Iveta zranila, vypadalo to, že nebude moc hrát. Narušila se nám obranná i útočná hra. Iveta nemohla dál bránit. V obraně už jsme nebyli tak efektivní jako v prvním poločase," mrzelo kouče Jana Bašného, jehož svěřenky šly do kabiny za stavu 16:16.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky podlehly Němkám a na ME končí

Luzumová chodila ve druhém poločase do útoku i na sedmičky a snažila se na sebe navazovat protihráčky a tvořit místo pro spoluhráčky. Z českého družstva se dostala například do hry mladičká Sára Kovářová, trefila šest gólů ze sedmi ran.

"Byla druhá důležitá hráčka v útočné fázi. Klobouk dolů. Má odehraných asi pět zápasů za národní tým a první šampionát v devatenácti letech," vysekl Bašný poklonu.

Českému týmu dlouho na šampionátu chyběla produktivita Markéty Jeřábkové. Ve 40. minutě druhé půle se konečně prosadila ráznou střelou o břevno, poslala svůj tým do vedení 19:18 a celkově nakonec dala čtyři branky.

Češky ale byly evidentně rozhozené a nedávaly velké šance. Soupeřky byly naopak efektivní v útoku, brala to na sebe sedmigólová Meike Schmelzerová. Další drama už Německo nepřipustilo, dovedlo utkání k výhře 30:28. 

"Vrátili jsme se do hry. Ve druhé půli v útoku jsme měli víc klidu a víc jsme zavřeli obranu. Meike Schmelzerová a Emily Bölkeová udělaly velkou práci. Byli jsme trochu nervózní před utkáním, ale zvládli jsme to," prohlásil německý trenér Henk Groener.

"Strašně nás to mrzí, ale skupina byla strašně těžká, nejtěžší ze všech. Na to se ale nevymlouváme. Nezvládly jsme zápas s Německem, přitom se s nimi hrát dalo," hlesla Luzumová, která nakonec dala deset branek.

ČR - Německo 28:30 (16:16)

Sestava a branky ČR: Satrapová 1, Kudláčková - Knedlíková 2, Kovářová 6, Ryšánková 2, Mika, Kordovská, Luzumová 10/7, Konečná, Šustková, Adámková 2, Marčíková, Šetelíková, Zachová, Jeřábková 4, Malá 1.

Nejvíce branek Německa: Schmelzerová 7, Geschkeová a Bölková po 5.

Rozhodčí: Vranesová, Wenningerová (obě Rak.). Sedmimetrové hody: 7/7 5/5. Vyloučení 4:5. Diváci: 2930.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články