Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

České házenkářky startují kvalifikaci na ME proti Itálii

Praha - České házenkářky ve středu v Praze na Podvinném mlýně vstoupí do kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného na úvod hostí papírově nejslabší tým skupiny Itálii a neberou nic než výhru. V neděli se pak představí na Ukrajině a zbylým soupeřem je Srbsko. Na šampionát postoupí první dva celky ze skupiny a nejlepší tým ze třetích míst. 

Český házenkářský tým před startem kvalifikace ME
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Teoreticky jsou Italky papírově nejpřijatelnější, ale hodně se zlepšily za poslední dva roky. Nebude to tak jednoduché, jak to na papíře vypadá. Italky možná nikomu nic moc neříkají, ale určitě nechtějí hrát ve skupině poslední housle a nějaký bod získají," odhadoval kouč Bašný.

Češky v červnu neuspěly v baráži o účast na světovém šampionátu proti Nizozemsku a o rok dříve těsně nepostoupily na mistrovství Evropy. Předtím ale pod vedením Bašného startovaly na dvou velkých akcích po sobě.

"Dvakrát jsme se teď nedostali na šampionát a bylo by třeba to trošku zvrátit. Předtím se nehrálo nikde asi deset let, pak jsme dvakrát za sebou na šampionátech byli, a dokonce se vždy dostali do druhé fáze. Už se zase potřebujeme dostat na další šampionát a první možnost je teď," prohlásil Bašný.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky se chystají na kvalifikační dvojzápas

Očekává velmi vyrovnanou skupinu, kterou může rozhodovat každý gól. "V předminulé kvalifikaci jsme o gól nepostoupili. Vypadá to jako přijatelná skupina, ale není to tak právě proto, že je vyrovnaná. Ostatní skupiny mají dva favority, dva slabé týmy a postoupí dva. Ale tady určitě chtějí postoupit tři týmy," podotkl Bašný.

Na úvod kvalifikace ještě povolal do obrany Helenu Štěrbovou, která přitom ukončila v červnu kariéru. "Myslím, že je to pilíř obrany. Budeme ji muset nahradit, ale neměli jsme možnost udělat v září jiný sraz a necítil jsem se na to, že někoho takového zapracuji do nové role během pár tréninků," vysvětlil Bašný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články