Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

České házenkářky podlehly Dánkám a jsou nadále poslední

Bělehrad - České házenkářky jsou nadále bez bodu. V osmifinálové skupině byly jejich prvními soupeřkami Dánky. Přestože Češky často troskotaly na výborně chytající brankářce dánského výběru, v polovině nadějně rozehraného utkání ztrácely pouhou jedinou branku. Vyrovnaný souboj nakonec vyhrály Dánky 33:30, Češky budou mít další možnost získat první body do tabulky v úterý od 16:10, kdy se střetnou s Francií. Dva týmy z nadstavbové skupiny postoupí do semifinále, přičemž Češky už naději na účast mezi elitní čtyřkou turnaje prohrou s Dánskem ztratily. Celky z třetích příček čeká zápas o konečné páté místo. 

Česko - Dánsko
zdroj: ČTK/AP autor: Marko Drobnjakovic

Češky, které už postupem ze základní skupiny dosáhly velkého úspěchu, chtěly v dnešním utkání navázat na předchozí dobré výkony a potrápit dalšího jasného favorita. Stejně jako v předešlých duelech držely většinu času s papírově lepším soupeřem krok, v závěru ale znovu doplatily na nezkušenost z velkých turnajů, na nichž osm let nestartovaly. Dánky, čtvrtý tým z loňského mistrovství světa, v úvodu prohrávaly 0:2, rychle však otočily skóre a dobrými kombinacemi často zakončenými gólem z křídla získaly po 18 minutách vedení 11:8.

Dánský kouč si přesto vzal oddychový čas a nechtěně tím nastartoval soupeře. Češky bez zraněné Luzumové srovnaly a do poločasu se držely v těsném závěsu, byť nakonec odcházely poprvé na šampionátu v polovině zápasu do kabiny se ztrátou. Po návratu z šatny ale svěřenkyně kouče Bašného zpřesnily hru a ve 38. minutě po trefě Knedlíkové po dlouhých minutách znovu vedly. Dánky působily nervózně a kupily technické chyby.

Jan Bašný, trenér Česka: "Ve své situaci si nemůžeme dovolit neproměňovat šance, natož v takovém množství. Platíme tu daň za dlouhou absenci na vrcholných turnajích. Věřím, že až zde budeme příště, takovéhle zápasy budeme konečně vyhrávat." 

Český tým ovšem nedokázal soupeřův útlum nijak využít a na začátku druhé desetiminutovky druhé půle pustil druhý nejúspěšnější celek historie evropských šampionátů, který ale už osm let čeká na velkou medaili, do rozhodujícího trháku. Dánsko především podržela čtyřmi brankami po sobě Norgaardová, s deseti góly nejlepší střelkyně utkání. Český tým ještě dostal v posledních šesti minutách po soupeřových faulech šanci na zvrat, dvě přesilovky ale nezahrál dobře.

ČR - Dánsko 30:33 (12:13)

Sestava a branky ČR: Raníková, Satrapová - Knedlíková 6, Keclíková 1, Chrenková 3, Poznarová 3, Salčáková 1, Růčková, Kutlvašrová 6, Černá 1, Vítková 2, Hrbková 3, Martinková 1, Štěrbová 3, Selucká, Matoušková. Nejvíce branek Dánska: Norgaardová 10. Rozhodčí: Florescuová, Dutaová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 4/2 - 2/2. Vyloučení: 0:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články