Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

České házenkářky nestačily na Maďarky a o postup ze skupiny budou bojovat se Slovenkami

České házenkářky svedly v zápase s Maďarskem úpornou bitvu, v prvním poločase se jim dokonce povedlo srovnat skóre. Maďarky pak ale dokázaly odskočit a české reprezentantky ve druhé části dokonce musely stahovat sedmibrankovou ztrátu. Silný závěr i díky brankářce Řezáčové ale nestačil a Češky prohrály 29:32.

Český celek se v pondělním závěrečném duelu skupiny v přímém souboji o postup do další fáze utká se Slovenskem, které rovněž úvodní dva zápasy prohrálo. Vzhledem k lepšímu skóre stačí Bašného svěřenkyním i remíza.

Na světovém šampionátu poprvé v historii startuje 32 zemí. Účastníci jsou rozděleni do osmi čtyřčlenných základních skupin, do další fáze postoupí vždy první tři celky. Poté se týmy utkají ve čtyřech šestičlenných skupinách, z nichž vždy nejlepší dvojice projde do čtvrtfinále.

Podle Bašného podaly reprezentantky mnohem lepší výkon než při úvodní porážce s Německem o 10 branek. "Skóre je jiné, soupeř byl jiný, hra byla jiná, energie u hráček byla jiná. Musím říct, že tento zápas se hráčkám velice povedl a i přes prohru zaslouží absolutorium," řekl Bašný pro média.

"Bohužel jsme prohrály, ale nemáme se za co stydět. Dnešní výkon byl o mnoho lepší než s Německem. Do posledního zápasu půjdeme ještě více se vztyčenou hlavou a vyhrát," uvedla pivotka Michaela Holanová.

Trenér Bašný vybral pro dnešní zápas stejnou šestnáctku hráček jako na duel s Němkami, z osmnáctičlenné nominace na turnaj se opět nedostalo na mladou brankářku Malou a Kašpárkovou. Maďarky, které vstoupily do šampionátu vítězstvím 35:29 nad Slovenskem, po zahřívacích úvodních minutách získaly vedení a ve 13. minutě zvýšily už na 8:4.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Maďarsko - Česko

Bašný reagoval oddechovým časem a jeho svěřenkyně přidaly. Za stavu 9:12 se prosadily třikrát po sobě a střelkyně Jeřábková ve 25. minutě srovnala. Češky pak při skóre 12:14 dostaly šanci hrát hned dvojnásobnou přesilovku, ale k vyrovnání to nevyužily. Maďarky udržely dvoubrankový náskok a do kabin šly s vedením 17:15.

Národní celek dokázal držet krok ještě do 35. minuty, kdy Holanová snížila na 17:18. Pak už ale sedmý tým z letošních olympijských her Češkám nadobro odskočil. Po sérii tří gólů získaly Maďarky náskok 21:17 a outsiderovi už nepomohl ani oddechový čas kouče Bašného.

Další tříbranková šňůra vynesla Maďarkám vedení 24:18 a bylo definitivně rozhodnuto. "Asi klíčová fáze zápasu. Myslím, že jsme trochu polevily v obraně, dostaly jsme pár gólů z dálky, což nás trochu rozhodilo. Pak jsme byly vyloučené. Ten začátek druhého poločasu nás bohužel stál vítězství," řekla Holanová.

Mezi tyčemi vystřídala gólmanská dvojka Řezáčová jedničku Kudláčkovou, která chytala jubilejní 50. zápas v reprezentačním "áčku". Náhradnice mezi tyčemi předvedla několik dobrých zákroků a Češky díky tomu v samém závěru po sérii tří gólů snížily na 29:32. S Maďarkami prohrály stejně jako při poslední účasti na světovém šampionátu před čtyřmi lety, na němž favoritovi podlehly o gól.

"Co rozhodlo? V prvním poločase to byla naše hloupost, trestuhodně jsme zahodili několik vyložených šancí, když jsme se mohli dostat do vedení. Přesto byl první poločas velice dobrý," uvedl Bašný.

"Druhá věc, která rozhodla, byly ztráty míčů asi od páté nebo šesté minuty druhého poločasu. Snažili jsme se hrát zbytečně moc rychle. Také jsme dostali asi šest nebo sedm gólů ve chvíli, kdy už byla signalizovaná pasivita. Škoda, protože výkon byl velice dobrý," doplnil kouč.

Na minulém MS předloni český tým chyběl, ale před čtyřmi lety nečekaně došel až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovil nejlepší výsledek v samostatné historii. Za působení Bašného postoupily reprezentantky na mistrovství světa ještě v roce 2013, kdy obsadily 15. příčku.

Český celek se v pondělním závěrečném duelu skupiny v přímém souboji o postup do další fáze utká se Slovenskem, které rovněž úvodní dva zápasy prohrálo. Na světovém šampionátu poprvé v historii startuje 32 zemí. Účastníci jsou rozděleni do osmi čtyřčlenných základních skupin, do další fáze postoupí vždy první tři celky. Poté se týmy utkají ve čtyřech šestičlenných skupinách, z nichž vždy nejlepší dvojice projde do čtvrtfinále.

Maďarsko - ČR 32:29 (17:15)

Mistrovství světa házenkářek ve Španělsku:

Základní skupina E (Llíria):

Maďarsko - ČR 32:29 (17:15)

Sestava a branky ČR: Kudláčková, Řezáčová - Knedlíková 2, Polášková, Kordovská 3, Andrýsková, Mikulášková, Hurychová 2, Stříšková, Franková, Zachová 4, Kovařová 2, Jeřábková 10, V. Malá 4, Holanová 2, Cholevová.

Nejvíce branek Maďarska: Klujberová 11, Kácsorová 4. Rozhodčí: K. Gasmiová, R. Gasmiová (obě Fr.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 3/3. Vyloučení: 7:2. Diváci: 1145.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články