Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České házenkářky na úvod MS splnily povinnost proti Kongu. Počítají ale také ztráty

Mistrovství světa začaly české házenkářky předpokládaným vítězstvím. Na úvod skupiny H Češky porazily Kongo 32:22, když první poločas vyhrály 19:11. Střelecky se zaskvěla jedenáctigólová Charlotte Cholevová. Sedmkrát skórovala Markéta Jeřábková. Trenér Bent Dahl však bohužel počítá ztráty. Utkání nedohrála kvůli zranění ruky Kamila Kordovská. V odpoledním duelu stejné skupiny favorizované Nizozemky přehrály jasně Argentinky 41:26. Přímé přenosy MS sledujte na ČT sport Plus.

V dalších zápasech skupiny H ve Frederikshavnu české reprezentantky změří síly v sobotu s Argentinou a v pondělí s favoritem Nizozemskem. Do další fáze turnaje, kterou budou čtyři šestičlenné osmifinálové skupiny, postoupí první tři týmy. Nejhorší celek se představí v takzvaném Prezidentském poháru. Šampionát poprvé v historii hostí tři země –⁠ Dánsko, Norsko a Švédsko.

"Zaprvé jsem velmi šťastný, že máme vítězství a dva body. Nechci tvrdit, že jsme vyhráli lehce, ale řekněme pohodlně, nakonec rozdílem deseti branek," řekl Dahl. "V sobotu nás čeká zápas s Argentinou, bude to pro nás takové malé finále. Viděl jsem Argentinu v prvním poločase, má kvalitu. Trochu mě překvapila, neviděl jsem ji hrát tak dobře," doplnil Dahl k sobotnímu duelu s Argentinkami, které nakonec podlehly Nizozemsku 26:41.

Ze sedmnáctičlenné nominace na závěrečný turnaj zůstala mimo hru debutantka na velké akci Katka Dresslerová. Národní tým začal poněkud nervózně a v páté minutě po sérii tří branek Konžanek prohrával 1:3. Dahlovy svěřenkyně však rychle srovnaly a od té doby už na palubovce haly ve Frederikshavnu, kam dorazilo jen dvě stě diváků, dominovaly.

Češky v úvodním dějství dvakrát po sobě zaznamenaly šňůru čtyř gólů a už před přestávkou si vytvořily dvouciferný náskok. Třetí celek z loňského afrického šampionátu v závěru snížil a do kabin odcházel s osmibrankovým mankem. Už v první půli však tým přišel o Kamilu Kordovskou, která se zraněnou rukou zamířila na vyšetření do nemocnice.

"V tuhle chvíli nemám žádné přesné informace. Můžu jen držet palce, aby to nebylo tak vážné, jak to vypadalo. Uvidíme další den," řekl Dahl. "Bylo to nepěkné zranění. Popravdě některé hráčky to ovlivnilo a bylo pro ně těžké vrátit se do tempa zápasu," doplnil třiapadesátiletý kouč.

Po změně stran dostaly Konžanky po dalším tvrdém zákroku červenou kartu. V druhém poločase se pak už zápas spíše dohrával a favoritky navýšily své osmibrankové vedení už jen o dva góly. Dahl prožil úspěšnou premiéru na české lavičce na velké akci.

Házenkářky navázaly na vítězství nad Kongem z minulého MS. Na něm český tým předloni ve Španělsku ještě pod vedením Jana Bašného obsadil 19. místo. Maximem ženské reprezentace od rozdělení federace je osmá příčka z roku 2017.

Mistrovství světa házenkářek v Dánsku, Norsku a Švédsku:

Skupina H ve Frederikshavnu (Dánsko):

Česko –⁠ Kongo 32:22 (19:11)

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Stříšková, Kordovská, Šustáčková 2, Desortová, Stellnerová, Kuxová 1, J. Franková 1, A. Franková, Zachová 2, Kovářová 2, Jeřábková 7/1, Malá 3, Jestříbková 3, Cholevová 11/2.

Nejvíce branek Konga: Ngombeleová 9. Rozhodčí: Bolic, Hurich (oba Rak.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 3/2. Vyloučení: 4:5. ČK: 32. Makoualaová (Kongo). Diváci: 200.

Nizozemsko – Argentina 41:26 (20:14)

Skupina B (Helsingborg):

Černá Hora – Kamerun 25:11 (13:2)

Maďarsko –⁠ Paraguay 35:12 (15:6)

Skupina D (Stavanger):

Slovinsko – Island 30:24 (16:13)

Francie –⁠ Angola 30:29 (18:15)

Skupina F (Herning):

Německo – Japonsko 31:30 (18:17)

Polsko –⁠ Írán 35:15 (18:8)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články