Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Česká házená chce spolupořádat ženské Euro 2026 a představila nové reprezentační dresy

Házenkářský svaz představil novinky před nadcházející sezonou reprezentačních i ligových soutěží. Česká házená zažádala o pořádání ženského mistrovství Evropy v roce 2026 společně s Polskem. Česká strana chce v Ostravě hostit dvě základní a jednu ze dvou čtvrtfinálových skupin. Tento turnaj byl dříve odebrán Rusku kvůli vojenskému invazi na Ukrajinu. Známy jsou i nové dresy národních týmů.

"Je to vyústěním naší práce, abychom dokázali přivést velké šampionáty do České republiky. Šampionáty se za normálních okolností udělují šest až osm let dopředu. Ale vzhledem k tomu, že EHF odebrala šampionát Rusku, se naskytla možnost požádat o pořádání již v roce 2026. Spojili jsme se s polskou federací, protože uspořádat takovýhle šampionát za zhruba dva a půl roku je obrovské penzum práce a zátěž," uvedl Zdráhala.

"Jsme rádi, že tento partner, který je nám blízko, do toho s námi chce jít. Má zkušenosti z pořádání největších šampionátů, v tomto roce pořádal světový šampionát (mužů) spolu se Švédskem. Budeme usilovat o to, aby se hrálo v co nejmenší dojezdové vzdálenosti. V tuto chvíli je idea Ostrava, Katovice a Vratislav," doplnil Zdráhala.

Vedle společné kandidatury Česka s Polskem oficiálně projevily zájem o pořádání závěrečného turnaje také Rumunsko, Španělsko a Turecko. Šampionátu se zúčastní 24 zemí, které budou rozděleny do šesti čtyřčlenných základních skupin. Vždy první dva týmy postoupí do dvou šestičlenných čtvrtfinálových skupin. Semifinále a boje o medaile by hostilo Polsko.

"Největším konkurentem bude určitě Španělsko, které je házenkářskou velmocí, ale zase předloni pořádalo mistrovství světa. Věřím, že naše šance jsou relativně vysoké. Myslím, že máme výhodu v tom, že jsme velký šampionát ještě nepořádali," podotkl Zdráhala.

"Dostat velký šampionát do středu Evropy může být zajímavé. Může nám také pomoci spolupráce s Polskem, které je zárukou kvality a velice dobře zorganizovalo letošní světový šampionát. Věřím, že se nám to podaří připravit tak, že nás EHF vybere," doplnil čtyřicetiletý bývalý reprezentační kapitán.

Česká házená by ráda usilovala také o mužské Euro

Česko dosud velký šampionát v házené nikdy nepořádalo. Svaz ještě za minulého vedení neuspěl se snahou spolu se Slovenskem a Polskem získat Euro žen v příštím roce, předtím stáhl rovněž společnou kandidaturu na kontinentální šampionát mužů v letech 2022 nebo 2024.

Podle Zdráhaly mistrovstvím Evropy žen v roce 2026 české ambice nekončí. "Vrcholné akce jsou špičkou házené, rádi bychom se ucházeli také o pořádání mužského evropského šampionátu v roce 2030," dodal Zdráhala.

Na nadcházející závěrečné turnaje postoupily obě české reprezentace. Ženy čeká v prosinci mistrovství světa na severu Evropy a muže v lednu Euro v Německu. "Zájem fanoušků o něj je obrovský. Do českého kotle v Mnichově je už teď prodáno přes 2200 vstupenek," pochvaloval si Zdráhala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články