Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi znovu změří síly s Makedonci. Házenou vášnivě milují a jsou tu doma, uvědomují si hráči

Čeští házenkáři stojí před odvetným utkáním play-off kvalifikace MS. Duel se Severní Makedonií rozhodne o tom, zda se probojují na lednový šampionát. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého na úvod doma remizovali 24:24 a k postupu potřebují ve Skopji jakkoliv zvítězit nebo uhrát nerozhodný výsledek 25:25 a vyšší. Přímý přenos utkání sledujte od 18:55 na ČT sport Plus.

Makedonští příznivci házené
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Český celek se v úvodním utkání dlouho trápil. Reprezentanti v soutěžní premiéře pod Sabatém v úvodu druhé půle prohrávali až o sedm branek, v závěru ale zabrali a z poslední akce 10 sekund před koncem vydřeli remízu.

"Vzhledem k tomu, jak se zápas vyvíjel, musíme být nakonec s remízou spokojeni. Je to dvojzápas, máme za sebou první poločas. Teď jedeme do Makedonie, víme, že to tam bude těžké. Bude plný dům, oni házenou milují, jsou vášniví. Bude se ale rozhodovat na hřišti. Potřebujeme se zlepšit a vyhrát," řekl Sabaté.

Národní tým usiluje o první start na světovém šampionátu od roku 2015, kdy v Kataru obsadil 17. místo. Vloni Češi účast na závěrečném turnaji v Egyptě na poslední chvíli odřekli kvůli koronaviru v mužstvu a následně byli odvoláni trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem.

Makedonci patří v poslední době k častým českým soupeřům. Před šesti lety vyřadili v play-off o světový šampionát svěřence tehdejších trenérů Filipa a Kubeše. Český celek doma vybojoval nadějné vítězství 28:22, ale ve venkovní odvetě i vinou řady sporných verdiktů prohrál 27:34 a na závěrečný turnaj o gól neprošel.

Ve Skopji se i tentokrát dá očekávat mimořádně bouřlivá kulisa, duel by mělo sledovat až sedm tisíc fanoušků. "Jsme si vědomi toho, že to bude velice těžký zápas, s bouřlivou a pekelnou atmosférou. Podle mého názoru to bude neskutečná řežba, protože půjde o všechno. Začínáme za stavu 0:0, respektive za stavu 24:24 z prvního zápasu. Musíme přečkat úvodní tlak, který vytvoří diváci, to si musíme uvědomit. Musíme dělat to, co máme, a zahrát naši hru," uvedl brankář Tomáš Mrkva.

Sport
zdroj: ČT4

"Musíme si zanalyzovat, co jsme v prvním zápase udělali špatně, na co si dát pozor, a podat o sto procent lepší výkon. V posledních patnácti minutách jsme si dokázali, že pokud budeme hrát naši hru a perfektně bránit, nejsme bez šance," dodal Mrkva.

Los mistrovství světa se uskuteční 2. července v Katovicích. Z evropských týmů už mají jistou účast na šampionátu Dánsko coby obhájce světového zlata, Francie, Norsko, Španělsko a dvojice pořadatelských zemí Polsko se Švédskem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články