Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Češi potřebují s Makedonci vítězné déjà vu. Přišly mi hezké zprávy na Facebook, vzpomíná Mrkva

Soupeř na něj měl pifku. Brankář házenkářské reprezentace Tomáš Mrkva před dvěma lety na mistrovství Evropy v Chorvatsku chytil Makedoncům ve čtvrtfinálové skupině závěrečnou sedmičku a zajistil těsné vítězství 25:24. Tento moment přispěl k tomu, že balkánský celek neprošel do bojů o medaile. Navážou Češi na poslední triumf a uhájí šance na postup z vídeňské skupiny B? 

Brankář Tomáš Mrkva čelí sedmičce Roberta Webera
zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

Svěřenci Daniela Kubeše a Jana Filipa dnes od 16:00 musí Severní Makedonii porazit. I remíza je ještě za určitých okolností udrží ve hře. "Samozřejmě ten sladký moment z vítězství bychom si rádi zase užili," ušklíbl se Mrkva.

Tento blažený pocit s neoblíbeným soupeřem už zažil. Ve Varaždínu po uplynutí herního času zneškodnil pokus Dejana Manaskova a na české lavičce propukla nespoutaná euforie. "Byl to krásný okamžik, ale bohužel už je to dva roky zpátky," připomněl český gólman.

Reakce od fanoušků temperamentního národa na sebe nenechala na sociálních sítích dlouho čekat. "V tom laufu jsem si neuvědomil, že běžím před makedonskou tribunu. Nedá se čemu divit," řekl Mrkva. 

Sestřih utkání z Eura 2018, na konci s chycenou sedmičkou od Mrkvy:

Na jeho facebookový účet později dorazilo několik hanlivých zpráv. "Nedokázal jsem si to úplně přeložit, ale pár přátelských komentářů asi přišlo. Nějaký týden to trvalo," smál se třicetiletý brankář.

"Sociální sítě Facebook i Instagram mají funkci, že když se s někým nesledujete navzájem, tak se zprávy okamžitě hází někam jinam. Jen jsem si přečetl všechno naráz a zavřel jsem to. Dokud mi nevyhrožují smrtí, tak to člověk přejde," mávl rukou havířovský rodák.

Zdráhalu Makedonci také "potěšili" 

Své si užil i čtyřgólový střelec duelu před dvěma lety a později nejlepší kanonýr turnaje Ondřej Zdráhala. "Bylo to hezké, přišlo mi pár pěkných zpráv od makedonských fanoušků na Facebook. Jde o nepříjemného soupeře. Když jsou v euforii, dokážou hrát famózně. Na druhou stranu, když do nich zatlačíme a budeme hrát svou házenou, jsou schopní se mezi sebou pohádat a zápas odevzdat," tvrdil před turnajem Zdráhala.

"Víte, že se mi Ondra ani nepochlubil, že mu také psali? Zahrál fenomenální turnaj. Ale vždycky jsou na ráně ti, kteří hrají dobře," usmíval se Mrkva.

Potkávají se na hotelu a rozdají si to o postup

Čeští i makedonští házenkáři se často míjí na chodbách ve společném hotelu ve Vídni. "V zásadě je normální, že týmy z jedné skupiny jsou často na stejném hotelu, to k tomu prostě patří," uvedl kouč Daniel Kubeš. K duelu s tradičním soupeřem posledních let říká: "Mně to přijde děsně zábavné, že zase jeden z rozhodujících zápasů bude proti nim, těšíme se na to."

Česká obrana si musí dát pozor na hvězdnou pravou spojku Kirila Lazarova. "Hledá si prostor, kde nepřijde ke kontaktu. Vyskočí, podívá se, buď vystřelí perfektní ránu, nebo uvolní spoluhráče. Jeho styl hry se moc nezměnil, samozřejmě už není tak rychlý, ale pořád je to super světový hráč," ocenil Mrkva kvalitu soupeře.

Střelec francouzského Nantes zajistil gólem dvě vteřiny před koncem duelu s Ukrajinou na úvod vídeňské skupiny cenné vítězství 26:25. Osm sekund zbývalo do konce. Vzal si míč, pozvolna se rozběhl a nebezpečnou levačkou zacílil. "Má vysoké sebevědomí, jako všichni Balkánci," pousmál se Mrkva.

Rozhodující rána Lazarova proti Ukrajincům:

Zatímco Makedonci zvládli vypjatou koncovku, český výběr musel skousnout prohru 29:32 s domácím Rakouskem. "Naše obrana byla vždycky základní stavební kámen. Kluci v prvním poločase bránili skvěle. Samozřejmě můj výkon katastrofa, to nemůžeme oddiskutovat. Galoš (Martin Galia - pozn. red.) něco pochytal, ale 32 gólů je samozřejmě hodně," mrzelo Mrkvu.

Dle statistik na oficiálních stránkách turnaje v utkání zneškodnil pouze jednu střelu ze 17 pokusů, úspěšnost tedy pouhých 6 procent. "Když si to tam člověk párkrát hodí sám, je to bezmoc. Na druhou stranu takové zápasy jsou, byly a budou. My gólmani se musíme snažit, abych jich bylo co nejméně. Koukneme se na to, co jsme mohli udělat líp, a v utkání to tak i uděláme," slíbil brankář bundesligového Bergischeru.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští házenkáři na úvod ME nestačili na Rakousko
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články