Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Raiffeisen Trophy

Češi odstartovali přípravu na ME vítězně, v poklidném tempu přejeli Bosnu

Novou sezonu, jejímž vrcholem bude lednové mistrovství Evropy, zahájili čeští házenkáři úspěšně. V prvním přípravném utkání deklasovali v Brně výběr Bosny a Hercegoviny 30:18. Nejlepším střelcem domácích byl Jakub Hrstka, který konto balkánského soupeře zatížil pěti brankami.

Národní tým měl s Bosnou odehrát o víkendu dvě přípravná střetnutí, sobotní zápas byl ovšem zrušen kvůli tomu, že soupeř vinou špatného počasí nemohl odletět do Česka. Do Brna nakonec vyrazil autobusem a náročné cestování se na jeho výkonu viditelně podepsalo.

Dominance od začátku do konce

Favorizovaní Češi, kteří nastoupili k prvnímu duelu od konce dubna, od úvodu vedli a postupně svůj náskok navyšovali. V 17. minutě Reichl díky druhé brance po sobě upravil na 8:3 a v poločase měli domácí k dobru už sedm gólů poté, co se prosadil mladší z bratrů Patzelových Jonáš.

Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého dominovali a náskok zvyšovali i po změně stran. Nakonec dokázali zaokrouhlit počet branek na třicet a dobře si vedli i v obraně, neboť inkasovali jen osmnáctkrát. Jedinou kaňkou utkání bylo zranění brankářské dvojky Mizery, kterého na začátku druhého dějství museli ze hřiště odnést. Národní mužstvo navázalo na loňské vítězství nad Bosnou 27:19 z posledního Eura.

"Chtěl bych poděkovat Bosňanům, že na zápas dorazili. Museli přijet autobusem. Co se týče hry, myslím, že jsme byli opravdu úžasní v obraně. Mrkva v brance byl také fantastický. Byl to pro nás velmi dobrý test. Každý z hráčů si zahrál, jsme velmi spokojeni," uvedl Sabaté.

Na nadcházejícím kontinentálním šampionátu vyzvou Češi v základní skupině mistry světa Dány, Portugalsko a nováčka závěrečného turnaje Řecko. První dva týmy v tabulce postoupí do další fáze, kterou budou dvě šestičlenné skupiny. Příprava národního mužstva na Euro vyvrcholí dvěma kempy na přelomu roku.

"Příští kemp bude v prosinci. Je jasné, že musíme pokračovat v práci. Hráči se musí soustředit na to, aby dál makali v klubech a zlepšovali se v tom, co potřebujeme zlepšit. V národním týmu nemáte tolik času – zlepšení přichází z toho, že dobře pracujete v klubech. V lednu se pak pokusíme co nejlépe připravit na Euro, které je obrovskou motivací," dodal Sabaté.

Česko – Bosna a Hercegovina 30:18 (15:8)

Sestava a branky Česka: Mrkva, Mizera - Hrstka 5/2, Piroch 2, J. Patzel 3, Štěrba 3, Kašpárek 4, Reichl 3, Babák, Rakouský, Havran, Klíma 4, V. Patzel 1, Solák, Hozman 2, Mořkovský 2, Zeman, Režnický 1.

Nejvíce branek Bosny: Burič 5. Rozhodčí: Šlezingr, Špunar (oba Česko). Sedmimetrové hody: 2/2 - 3/2. Vyloučení: 3:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články