Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Byli jsme extrémně blízko, litoval Babák. Snad je porazíme příště

Chyběl jediný gól a český tým by slavil nečekaný postup ze základní skupiny ME. Vyřazení reprezentanty trápilo, podle spojky národního týmu Tomáše Babáka by si ale mužstvo mělo ze zkušenosti vzít to dobré. Házenkáři odehráli vyrovnaná utkání s favority šampionátu, přestože byli jasnými outsidery skupiny.

"Je to teď těžké hodnotit. Je to čerstvé a bolí to, protože jsme byli extrémně blízko. Chyběl nám jeden gól. Moc lidí by nám asi nevěřilo, kdybychom před turnajem řekli, že budeme remizovat se Švédy," řekl Babák.

Jeho celek v pondělí večer dokázal uhrát nerozhodný výsledek 27:27 s úřadujícími vicemistry světa ze Švédska a na úvod turnaje potrápil i obhájce zlata Španěly, jimž podlehl těsně 26:28. Bosnu a Hercegovinu reprezentanti porazili jasně 27:19. Ze skupiny "smrti" Češi při rovnosti bodů se Švédskem nepostoupili jen vinou horšího skóre.

"Musíme to brát pozitivně, že jsme ukázali, že i proti takovým skvělým týmům dokážeme hrát a nejspíš je dokážeme i porazit. Doufejme, že se ještě zlepšíme a do budoucna je třeba porazíme. Na druhou stranu teď samozřejmě převládá zklamání, že jsme tam nějak nedokázali ještě jeden gól propasírovat a postoupit," uvedl Babák.

Zklamaný brankář Tomáš Mrkva
zdroj: Česká házená autor: Ivo Dudek

Proti Švédům byl s šesti góly nejlepším střelcem utkání, všechny branky přitom dal po změně stran. "První půlku jsem prakticky nehrál, ale o to nejde. Občas to tam padá, občas ne. Jednou dá góly levá spojka, někdy střední a někdy pravá. Od toho máme v poli 14 hráčů, nehrajeme v sedmi lidech. Ukázali jsme, že i ti, co přijdou z lavičky, nám pomůžou. To jsme ukázali na všech postech," prohlásil Babák.

"Začalo to zase u Ludvy (brankáře Tomáše Mrkvy), který chytal skvěle. K tomu se přidala extrémně tvrdá obrana. Bylo vidět, že i takoví borci jako Švédové najednou nevědí, co mají hrát. Hodně kroužili a dostali jsme je pod tlak," doplnil hráč německého Bergischeru.

Bylo na nás méně tlaku, hráli jsme v klidu

Český celek doplatil na to, že měl už v základní skupině v Bratislavě dva spolufavority na medaili. V ostatních skupinách by měl větší šanci na postup. "Člověk nikdy neví. Mohli být jiní soupeři a třeba by nám to nesedlo. Na druhou stranu jsme věděli, že hrajeme proti týmům, které už něco vyhrály. Takže jsme možná měli o to míň tlaku na nás, proto jsme hráli tak nějak v klidu. Člověk nemůže říkat, co by kdyby. My jsme bojovali, uhráli dobré výsledky, bohužel to na postup nestačilo," řekl Babák.

Současný omlazený národní tým má podle něj před sebou slibnou budoucnost. "Máme hodně mladých kluků a i tak jsme dokázali hrát proti takovýmhle týmům. Z toho si musíme vzít to pozitivní do budoucna. Budeme v tom pokračovat, budeme se dál sehrávat. Myslím, že tady v reprezentaci ještě můžeme uhrát slušné výsledky," dodal Babák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články