Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Boj o MS bude ještě tuhý. Házenkářky ztratily se Švýcarkami výhru v poslední vteřině

Byly favoritkami a čekalo se vítězství, ovšem českým házenkářkám daly švýcarské soupeřky hodně zabrat. Svěřenkyně Jana Bašného v Zubří v prvním utkání play-off kvalifikace na mistrovství světa remizovaly 27:27. Češky většinu zápasu dotahovaly. Kamila Kordovská sice poslala tým do vedení v poslední minutě, ovšem v poslední sekundě Švýcarky vyrovnaly. Odveta se hraje v úterý.

Kamila Kordovská se snaží prosadit proti švýcarské obraně
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Češky na minulém mistrovství světa předloni nehrály po těsné porážce v play-off s Černou Horou. Na šampionátu v roce 2017 národní tým překvapivě došel až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovil nejlepší výsledek v samostatné historii. Za působení Bašného postoupily reprezentantky na mistrovství světa ještě v roce 2013, kdy obsadily 15. příčku.

"Jsme v poločase. Máme velké rezervy, víme o nich. Budeme mít dva dny na to, abychom na tom nějakým způsobem zapracovali a dostali se na mistrovství. Švýcarky si dokázaly, že se s námi dá hrát, že se přes nás dá přejít. Budeme muset do odvety hodně zlepšit naši hru, hlavně bude třeba do zápasu líp vstoupit," řekl Bašný.

Švýcarky ještě nikdy nestartovaly na velké akci a nad českým týmem v předchozích šesti zápasech nevyhrály, v Zubří ale nečekaně držely krok. Z pozice jasného outsidera mohly hrát bez zábran a celou první půli překvapivě vedly.

Domácí tým se nemohl dostat do tempa a ve 12. minutě ztrácel už tři branky. Češkám se ani ve zbytku úvodního dějství nedařilo srovnat a po přestávce prohrávaly o dva góly 12:14. Mezi tyčemi se nevedlo uzdravené brankářce Kudláčkové ani náhradnici Mučkové, obě si dohromady připsaly jen tři zákroky.

"Jak jsme avizovali před utkáním, narazili jsme na soupeře, který se velmi zlepšil a má velmi kvalitní útočnou hru. Bohužel se nám nepovedlo dobře vstoupit do zápasu," uvedl Bašný. "Byli jsme dva tři góly pozadu a pak jsme se snažili zbytečně zbrkle vrátit do zápasu. Potom se to s námi táhlo až do konce. Švýcarky si začaly věřit, byly v herní pohodě. Nedařilo se nám úplně to, co jsme si nachystali," dodal Bašný.

Do druhého poločasu vstoupily domácí favoritky lépe a ve 40. minutě Malá z trháku poprvé od úvodu utkání srovnala. Švýcarky se pak ale znovu dostaly do dvoubrankového vedení, které Bašného svěřenkyně i díky několika zákrokům Mučkové dvakrát dotáhly.

Když pak 11 sekund před koncem Kordovská poslala český tým poprvé v utkání do vedení, zdálo se, že favorit přece jen zvítězí. V závěrečné sekundě ale vyrovnala Hodelová. "Možná to mrzí, ale za tři dny se hraje znovu 60 minut. Jestli je to remíza nebo o jeden gól, to není až tak úplně důležité," poznamenal Bašný.

Světový šampionát bude v prosinci hostit Španělsko.

Úvodní utkání play-off kvalifikace o postup na MS:

ČR - Švýcarsko 27:27 (12:14)

Sestava a branky ČR: Kudláčková, Mučková - Hrbková 9, Kordovská 4, Knedlíková, Kvášová, Hurychová, Tichá, Marčíková a Jeřábková všechny 2, Zachová a Malá obě 1, Konečná, Mika, Maňáková, J. Franková.

Nejvíce branek Švýcarska: Kündigová 8, Hodelová 5. Rozhodčí: Lidacká, Lesiaková (obě Pol.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 5/4. Vyloučení 5:4. Bez diváků.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články