Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bez Čechů a ve stínu covidu. V Egyptě startuje házenkářské mistrovství světa

Bez dvou původně plánovaných účastníků začíná v Egyptě 27. mistrovství světa házenkářů. Kvůli nákaze covidem-19 v týmu budou na vrcholné akci chybět Češi a Američané. Problémy mají také Brazilci, na soustředění v portugalském Rio Maior měli pozitivní test na covid-19 dva hráči a pět členů realizačního štábu. Přímý přenos úvodního utkání Egypt - Chile sledujte od 17:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.

zdroj: ČTK/DPA autor: Kay Nietfeld

Český národní celek se měl mezi elitu vrátit po šesti letech, ale kvůli koronavirové nákaze v mužstvu účast na poslední chvíli odřekl. V základní skupině se Švédskem, domácím Egyptem a Chile ho nahradila Severní Makedonie.

Kvůli koronaviru český celek minulý týden nemohl odehrát úvodní dvojzápas kvalifikace mistrovství Evropy proti Faerským ostrovům, který byl odložen. Pozitivní test měli oba hlavní trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem a řada hráčů.

Tým proto dodatečně doplnili náhradníci, vedení reprezentace odložilo odlet až na středu dopoledne, ale nakonec česká účast na turnaji padla. Hned 17 z 21 hráčů, s nimiž trenéři původně počítali, nemohlo odcestovat, z toho 12 kvůli koronaviru.

"Přestože jsme dělali maximum pro to, abychom odletěli, dopoledne jsme dospěli k tomu, že už nevidíme světlo na konci tunelu," řekl Filip.

Zatímco na mistrovství Evropy chyběl český tým od roku 2008 jen jednou, na světovém šampionátu se měl od účasti před 14 lety v Německu představit teprve podruhé.

V roce 2015 v Kataru reprezentanti nepostoupili ze základní skupiny, ale pak vyhráli Prezidentský pohár a skončili na 17. místě. Českým maximem v samostatné historii je osmá příčka z roku 1995.

Několik hodin po Češích se vzdali MS i Američané, kteří na něm měli startovat po dvaceti letech, ale také je před odletem do Egypta postihlo šíření nákazy v týmu.

Jejich švédský trenér Robert Hedin uvedl, že pozitivní testy na covid-19 mělo deset hráčů a sedm členů realizačního štábu.

Tým USA zastoupí druhý náhradník Švýcarsko, jež se ve skupině E střetne s Francií, Rakouskem a Norskem.

Světového šampionátu se poprvé zúčastní 32 mužstev, která jsou rozdělena do osmi čtyřčlenných skupin. Vždy tři nejlepší týmy postoupí do další fáze. V ní se 24 celků utká ve čtyřech šestičlenných skupinách a dva nejlepší z každé z nich projdou do čtvrtfinále.

Vzhledem ke koronavirové pandemii i zraněním bude na mistrovství chybět řada opor. Oslabený tým bez sedmi stálic budou mít Němci, někteří hráči scházejí i obhájcům titulu Dánům či Švédům.

"Myslím, že asi každému týmu bude někdo chybět. Ale nemyslím si, že mistrovství bude kvůli tomu slabší. Nějaká překvapení asi přijdou. Třeba proto, že týmy z Evropy budou unavenější," přemítal český brankář Martin Galia.

Kvůli koronaviru nakonec pořadatelé ustoupili od původních plánů a celý turnaj se odehraje bez diváků. Nový šampion bude korunován 31. ledna.

Podle bookmakerů jsou největšími favority obhájci zlata Dánové, následují předloňští finalisté Norové. Medailové ambice mají i nejlepší dva celky loňského Eura Španělé a Chorvati a tradičně Francie s Německem.

"Okruh favoritů je stejný - Španělsko, Dánsko, Francie, Chorvatsko. Také bych tam zahrnul nás, i když máme několik odřeknutí," řekl německý křídelní hráč Tobias Reichmann.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články