Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bašný ve Francii žije, trénuje a zavítá tam s reprezentací. Důležitější ale bude duel s Chorvatskem, říká

Trenéra Jana Bašného čeká na úvod kvalifikace mistrovství Evropy s českými házenkářkami mimořádně speciální zápas. Jeho svěřenkyně ve středu nastoupí na půdě čerstvých olympijských vítězek z Francie, kde osmapadesátiletý kouč od roku 1990 žije a kde vedl řadu tamních klubů. Utkání se navíc odehraje v Besanconu, který v minulosti dvě sezony trénoval. Z aktuální francouzské nominace vedl Bašný tři hráčky, před zápasem se ale s nimi zatím nijak nehecoval.

"Ve Francii od roku 1990 žiju a trénuji, takže je to vždy takové trošku víc emotivní. O to víc v Besanconu, protože jsem tam dva roky trénoval. Mám tam plno přátel, prožil jsem tam výborné dvě sezony, není to tak dlouho," řekl Bašný, jehož svěřenkyně po utkání ve Francii v neděli přivítají ve Zlíně Chorvatsko.

"Pro mě osobně je to ve Francii určitě jiný zápas, než kdybychom hráli třeba na Ukrajině nebo v Německu. Ale osobní dojmy jdou stranou, tohle není důležité pro tým. To byste se mohli ptát, jak to na mě bude působit ve Zlíně, když jsem se Zlína. Je to skoro to samé," usmál se Bašný.

Francouzky v létě ovládly olympijský turnaj a na posledním mistrovství Evropy získaly stříbro. "Z hráček, které byly na olympiádě, jsem tam trénoval čtyři. Všechny měly teď hrát, ale jedna se zranila. Znám jich samozřejmě víc, ale ty, které jsem opravdu trénoval v Nantes nebo předtím v Besanconu a které figurují v nominaci na zápas proti nám, jsou tři. Žádné špičkování neproběhlo, jedna mi psala, že se uvidíme při zápase. To je tak všechno," uvedl Bašný, který aktuálně vede francouzský druholigový Truchtersheim.

Je nám líto, video expirovalo.
Výzva na start kvalifikace ME. Házenkářky vyzvou Francii

Atmosféra v Besanconu podle něj bude vynikající. "To prostředí důvěrně znám, když jsem tam dva roky trénoval. Vyprodaná hala v Besanconu bude dobrým prostředím na zápas. Nevím, jakým způsobem to zapůsobí na naše hráčky. Ale většina hráček je dostatečně zkušená a nebudou s tím mít žádný problém," mínil Bašný.

"Bude to první vystoupení francouzské reprezentace po olympijských hrách, takže určitě je naplánovaná nějaká oslava zlatých medailí. Z toho týmu, který hrál na olympiádě, bude polovina hráček. Ta sestava není úplně nejsilnější, jakou mohou mít. Některé jejich hvězdy dostaly od trenéra volno," podotkl Bašný, který vede ženskou reprezentaci od roku 2010.

Boj o postup na evropský šampionát bude pro národní tým velmi těžký, vedle Francie bude nesmírně náročným soupeřem i Chorvatsko, které má z posledního Eura bronz. Skupinu doplňuje Ukrajina, na závěrečný turnaj projdou první dva týmy.

"Že bychom vyhráli utkání ve Francii, s tím se asi tolik nepočítá. Protože jsme neměli možnost připravit se na nadcházející dvojzápas a co se týká kvalifikace, důležitější je zápas s Chorvatskem, musíme to bohužel říct tak, že utkání ve Francii nám poslouží jako poslední příprava," uvedl Bašný.

"Naposledy jsme se sešli v dubnu, to je skoro šest měsíců. Neměli jsme možnost připravit se na nějakém přípravném kempu. Francouzky hrály na olympiádě, Chorvatky měly v červnu nějaký dvojzápas. V tomhle jsme trochu v nevýhodě, ale to neznamená, že bychom házeli flintu do žita," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články