Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Bašný: Trápí nás zranění, ale věříme si víc než loni

Bělehrad – Druhý rok za sebou míří české házenkářky pod vedením kouče Jana Bašného na velký turnaj do Srbska. Před rokem na evropském šampionátu dokázaly postoupit ze skupiny i potrápit několik favoritů a na nadcházejícím mistrovství světa chtějí loňské zkušenosti zúročit.

Jan Bašný
zdroj: ČT sport

Bašný připustil, že jeho tým prožil kvůli zdravotním problémům některých opor horší přípravu než minulý rok, věří ale, že tento handicap překoná díky většímu sebevědomí po výborných výsledcích z poslední doby. "Bohužel oproti loňskému roku odjíždíme v trochu jiné situaci. Některé holky měly zdravotní problémy, a tak v poslední době tolik nenatrénovaly. Uvidíme, v jaké budou herní pohodě, je to dost velký handicap," řekl Bašný.

Přípravný turnaj v Dánsku v minulém týdnu musely vynechat opory brankářka Barbora Raníková a nejzkušenější hráčka Petra Vítková, jediná pamětnice české účasti na předešlém světovém šampionátu v roce 2003. Potíže měly také Pavla Poznarová a Klára Černá, které nehrály část podzimu. "Bohužel si myslím, že na ten šampionát jsme z těchto objektivních příčin asi hůře připraveni než vloni. Na druhou stranu ten tým má zase vyšší sebevědomí, důvěru ve své síly. Doufám, že to bude stačit, abychom tím ty problémy nahradili," uvedl Bašný.

Zdravotní potíže ale nic nemění na jeho základním cíli postoupit z šestičlenné skupiny do vyřazovací fáze. "Jsem přesvědčený, že nás výkony z loňského mistrovství Evropy i posledních kvalifikačních zápasů nutí odjet s ambicemi. Věřím, že zúročíme zkušenosti z loňska. I po těch problémech máme základní cíl dostat se ve skupině mezi čtyři týmy, které budou hrát osmifinále," konstatoval Bašný.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky odjely na mistrovství světa do Srbska

Jeho celku dodalo sebevědomí nejen povedené vystoupení na loňském Euru, ale i vítězné play-off o mistrovství světa proti Islandu či nedávná nečekaná výhra v evropské kvalifikaci v Polsku. "To jsou vynikající výsledky a projevuje se to větší vírou ve vlastní síly. Dva tři roky zpět jsme se báli, abychom neprohráli s těmi nejlepšími o 15 gólů. Teď už si holky zvykly, že jsou schopny s těmi nejlepšími hrát vyrovnaně," uvedl Bašný.

"Dvakrát dokázaly otočit prohraný zápas v Polsku, to ukazuje na velkou sílu týmu. Na druhou stranu Polky byly asi poslední, které nás mohly vnitřně nějak podcenit," podotkl kouč. Z hlediska postupu považuje "českou" základní skupinu z celého šampionátu za nejtěžší. Soupeřkami budou Maďarky, Němky, Rumunky, Tunisanky a Australanky.

"Je to jediná skupina, kde hrají čtyři evropské týmy. Favoritkami jsou Maďarky, jinak to může být velmi vyrovnané. Možná nebudou na postup stačit ani dvě výhry, Tunisanky jsou totiž schopné porazit jeden evropský tým. Může záležet na každém gólu," předpovídal Bašný. Jeho celek vstoupí do turnaje v sobotu odpoledne proti Maďarsku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články