Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bašný končí u českých házenkářek. Vedení svazu jej odvolalo

Házenkářské překvapení. Vedení svazu odvolalo od ženské české reprezentace trenéra Jana Bašného. O jeho nástupci zatím není rozhodnuto. Podrobnosti připravujeme.

Devětapadesátiletý zkušený kouč u národního celku působil od roku 2010 a výběr se pod jeho vedením zúčastnil čtyř evropských a tří světových šampionátů. Bašný v roce 2017 došel s reprezentací až do čtvrtfinále mistrovství světa a osmým místem se postaral o nejlepší výsledek národního celku v samostatné historii. Na loňském šampionátu ale obsadily Češky až 19. příčku a na jaře se jim nepovedlo postoupit na listopadové Euro.

"Pan Bašný odvedl obrovský kus práce a za 12 let významně pozvedl ženskou házenou v Česku. V poslední době už bylo z týmu bohužel cítit, že stagnuje," uvedl svazový prezident Ondřej Zdráhala. "Taková rozhodnutí se nedělají snadno. Tuto změnu jsme nechtěli dělat v rozběhnuté sezoně, ale věděli jsme, že k tomuto kroku budeme muset přistoupit i s ohledem na nevýrazný herní projev na mistrovství světa a nepostoupení na nadcházející mistrovství Evropy," doplnil.

Bašný, který vedle národního celku trénoval i na klubové úrovni ve Francii, předloni prodloužil s vedením svazu smlouvu a kontrakt by mu vypršel až v roce 2024. "Máme tým, který má ve svém středu zkušené a velmi úspěšně hráčky, jako je například Malá, Knedlíková či Jeřábková, a za sebou obrovské talenty jako třeba Cholevová nebo Kuxová. Proto míříme vysoko. Chceme se umisťovat mezi šesti nejlepšími týmy Evropy a chceme na olympiádu 2028. Proto jsme byli nuceni udělat tuto změnu před koncem smlouvy i s ohledem na vytváření nové koncepce ženské házené, která by nás měla dostat na vrchol," podotkl Zdráhala.

"Klubová scéna a práce s mládeží produkuje velké talenty a je potřeba toho využít. Panu Bašnému patří obrovský dík za práci, kterou u ženského národního týmu odvedl. Věřím, že i nadále budeme schopni spolupracovat, i když nyní již na jiné bázi," doplnil Zdráhala.

Kdo místo Bašného reprezentaci povede, zatím není jasné. "O nástupci intenzivně jednáme. Věřím, že fanouškům a také našim reprezentantkám budeme schopni představit nového trenéra v nejbližších týdnech," dodal Zdráhala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články