Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Bašného ve Francii berou za svého. Ale lidé budou spíš podporovat pěkné holky, usmívá se

Míří do svého druhého domova. Ve Francii to zná trenér českých házenkářek Jan Bašný velice dobře a na mistrovství Evropy by rád se svým týmem ukázal, že tipy bookmakerů, které Češky pasují do role jasných outsiderek turnaje, nejsou oprávněné. V Brestu odstartuje těžká skupina, mimo jiné s Němkami a Norkami, v sobotu od 18:00 duelem Česka proti Rumunsku. 

Trenér házenkářek Jan Bašný
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

"Vždycky mám dost velkou motivaci, až ji potřebuju někdy krotit. Mám v tomto regionu hodně známých, trénoval jsem kousek od Brestu v Nantes. Hodně lidí se mnou bude chtít mluvit, víc než jindy. Budu mít možná trochu míň času, což bych nerad, ale musím to nějak třídit. Snad to zvládnu," usmívá se pětapadesátiletý trenér.

Ještě, aby ve Francii neměl plno známých. Na klubové úrovni tam trénuje už od roku 1990, když plynule navázal z aktivní kariéry v Ajacciu. Poté vedl muže v Istres, ženy v celku Becancon, před čtyřmi lety převzal ženské družstvo v Nantes a nyní koučuje mimo reprezentaci i muže v dobře známém Ajacciu na Korsice.

Impozantní výčet v zemi, kde házenou milují. Bude tedy díky Bašnému publikum ve Francii Češkám přát více než jiným? 

"Netuším, ale diváci většinou fandí slabším. Teoreticky jsme slabší. Zrovna v Brestu jsem často hrál. Je tam hodně lidí, kteří mě znají. Spíš bych to ale bral tak, že budou podporovat hezké holky a v tom případě budou podporovat český tým," vtipkuje Bašný.

Mentalitu fanoušků v zemi dvojnásobných olympijských šampionů má samozřejmě nastudovanou. "Francouzi podporují většinou ty, kteří vyhrávají. Muži mají několik titulů a medailí za posledních deset patnáct let. Vyhráli, co mohli, a občas nechali nějaké drobky ostatním," ušklíbne se.

"Chodí tam hodně lidí. Konkrétně v Brestu jsou všechny zápasy Ligy mistrů vyprodané. Hala je tuším pro 4500 fanoušků. Liga se také většinou vyprodá, čtyři zápasy z pěti. V Metách to stejné. A mužská házená? O tom ani nemluvě. V těch městech, kde se hraje nejvyšší soutěž, si stěžují, že pěti- šestitisícové haly jsou menší," říká Bašný. 

Výsledky Bašného s házenkářkami:

MS v Brazílii 2011 - bez účasti

ME v Srbsku 2012 - 12. místo

MS v Srbsku 2013 - 15. místo

ME v Chorvatsku a Maďarsku 2014 - bez účasti

MS v Dánsku 2015 - bez účasti

ME ve Švédsku 2016 - 10. místo

MS v Německu 2017 - 8. místo

U ženské házené tomu není jinak. "Holky vyhrály minulý šampionát, na poslední olympiádě byly třetí. Podpora tam určitě bude, diváci přijdou i v těch ostatních halách. V Brestu bude určitě dobrá atmosféra, v Nancy se toho trochu bojím, protože pravidla EHF (Evropská házenkářská federace - pozn. red.) jsou taková, že musí mít jedna hala minimálně deset tisíc. A to když v ní nemáte francouzský tým, je hodně," myslí si český stratég.

Českému družstvu se v sázkových kancelářích nevěří, což si trenér, jenž loni prodloužil smlouvu u národního týmu o tři roky, dobře zkontroloval. 

"Pořád nás neberou. Od roku 2010 jsme pořád v kurzech na posledních místech. Tentokrát jsou teda za námi na celkové vítězství dvě družstva Srbsko a Chorvatsko, což je obrovský posun, když to tak řeknu. Nikdo s námi nepočítá na medaili, ale tato role nám vždy vyhovovala. Možná, že nás Rumunky loni podcenily. Jsou asi nepoučitelné. Hráčky soupeře už z nás ale mají respekt," uvědomuje si Bašný.

A koho vlastně tipuje na celkový triumf? "Je tam plno týmů, všechny severské i Rumunky a Holanďanky. Asi bych řekl Norky, protože Francouzky budou hrát doma a pod obrovským tlakem. Hrát doma sice skýtá výhodu, ale spíš věřím Norkám," uzavírá Bašný.

A Bašného slova se zatím potvrdila. Favorizované Francouzky už v úvodním duelu proti Ruskám překvapivě zaváhaly 23:26.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články