Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Babák: V závěru jsme dělali zbytečné chyby. Naštěstí to tam padalo a zvládli jsme to

Brno – Zdálo se, že už mají vítězství v kapse. Čeští házenkáři si však domácí utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti Islandu zkomplikovali a museli se o výhru prát až do závěrečných sekund. Tahounem týmu byl v krizových chvílích třiadvacetiletý Tomáš Babák, který se s osmi góly stal nejlepším střelcem reprezentace v utkání a mohl po konci slavit.

Český reprezentant Jana Babák v utkání proti Islandu
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše ve druhém poločase po chybách rychle ztratili šestibrankový náskok, Islanďané trestali každé jejich zaváhání a v hektickém závěru prohrávali jen o branku. Češi ale zvítězili 27:24 a přiblížili se postupu na evropský šampionát.

"Konec jsme moc nezvládli. Po získání náskoku jsme začali dělat zbytečné chyby. Sami jsme dostali soupeře do hry a zkomplikovali si zápas. Nakonec jsme to ale ustáli," popsal Babák kritické okamžiky. V závěru vzal zodpovědnost na sebe.

"Už tady jsem bohužel jeden z těch zkušenějších. I když také jeden z nejmladších. Holt jsem to na konci musel vzít na sebe, naštěstí to tam spadlo a zvládli jsme to. To je podstatné," řekl Babák. A potvrdil, že se závěr zápasu změnil v improvizaci a taktika šla stranou. Nejdůležitější bylo se zapřít a chodit tvrdě do osobních kontaktů, které hodně bolely.

Příčiny výpadku Babák přisuzoval tomu, že zřejmě pod dojmem náskoku šesti branek český tým polevil. "Možná jsme věřili, že už do toho Islanďané nepůjdou a je rozhodnuto. Ztratili jsme tři balony a hned přišel obrat," připomněl Babák.

Po výhře o tři branky vnímá spojka českého týmu, že postup na Euro je hodně blízko. A realitou se může stát už po čtvrtečním zápase Makedonie na Ukrajině. "Makedonci mají na to, aby vyhráli. Ale sami jsme poznali, že to není na Ukrajině lehké. Máme závěr ve skupině dobře rozehraný, věřím, že to zvládneme," dodal Babák.

V Brně si pochvaloval báječnou diváckou kulisu. "V takové atmosféře se hraje úplně jinak než venku. Občas máme trochu problémy dostat se do rytmu, ale všichni diváci nás podporovali, bylo to skvělé," poznamenal Babák.

V neděli Češi zakončí kvalifikaci v Makedonii. "Každý rok děláme krok vpřed, uvidíme, jak zvládneme duel v Makedonii. Snad budeme slavit. Čeká nás asi nejhorší hřiště ze soupeřů ve skupině. Loni v Makedonii jsme zápas nezvládli, rozhodování možná nebylo úplně férové. Doufám, že se poučíme a vyhrajeme," věří Babák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články