Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Také gymnastika pootevírá dveře ruským a běloruským sportovcům

Ruští a běloruští gymnasté dostávají zelenou. Mezinárodní gymnastická federace je přijme zpět do soutěží jako neutrální sportovce. Loni je vyloučila po invazi na Ukrajinu, nyní zástupci obou zemí budou muset o neutrální status zažádat a k jeho získání musejí splnit dané podmínky. Jejich přesnou podobu zveřejní vedení světové gymnastiky v příštích týdnech. Pokud jim bude status udělen, mohou se zapojit do soutěží od 1. ledna příštího roku.

Ruský gymnasta David Běljavskij
zdroj: Reuters

Výkonný výbor federace měl o připuštění ruských a běloruských sportovců do soutěží rozhodovat už v květnu, rozhodnutí ale odložil.

V prohlášení uvedl, že důrazně odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu a bude trestat každého, kdo ji podporuje nebo se jí účastní. Dál rovněž hodlá podporovat ukrajinské sportovce.

"Přijetím ruských a běloruských gymnastů do soutěží jako neutrálních sportovců FIG zajistí, že budou respektována práva všech sportovců, zároveň ale vysílá světu zprávu, že gymnastika usiluje o mír," uvedl předseda FIG Morinari Watanabe.

Gymnastická federace přijetím sportovců z Ruska a Běloruska následuje březnové doporučení Mezinárodního olympijského výboru. Udělením neutrálního statusu jim umožní startovat v olympijských kvalifikacích, jak ale zdůraznil, povolení jejich startu pod pěti kruhy v Paříži v roce 2024 je plně v kompetenci MOV.

Už dříve k podobnému kroku sáhli zástupci světové cyklistiky, kanoistiky, juda, šermu, sportovního lezení, moderního pětiboje či stolního tenisu. Na vyloučení naopak i nadále trvá například mezinárodní lyžařská federace FIS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články