Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zopakují 25 let starý úspěch? Američané s Woodsem si brousí zuby na Evropu

Je to 25 let, kdy se jim naposledy podařilo obhájit na Ryder Cupu titul a navíc uspět na půdě Evropy. Nyní by si podobný úspěch američtí golfisté rádi zopakovali. Od pátku do neděle se o to pokusí u Paříže na hřišti Le Golf National a v týmu nechybí ani bývalá světová jednička Tiger Woods, který se dostal do velké formy.

Tiger Woods (uprostřed) na Ryder Cupu
zdroj: REUTERS autor: Charles Platiau

Tradiční klání USA s Evropou navíc dostalo nový náboj. Bývalý první hráč světa Tiger Woods vyhrál o víkendu první turnaj po pěti letech, do americké dvanáctky se dostal díky volné kartě a touží podruhé v kariéře s týmem uspět.

Předloni se Woods na úspěchu Američanů na domácí půdě v Hazeltine podílel jako asistent kapitána. Nyní je po šesti letech v roli hráče. "Nemám bilanci, kterou bych rád viděl," komentoval Woods fakt, že s USA vyhrál jen jednou ze sedmi startů.

Jeho přínos pro tým je patrný hlavně v závěrečných "dvouhrách", ale ve "čtyřhrách" není snadné mu najít parťáka, což dokládá šestnáct proher. "Protože přitahuje obrovskou pozornost a očekává se od dvojice výhra, což je těžké ustát," řekl Justin Leonard, který hrál s Woodsem ve dvojici fourball a v roce 1997 získali alespoň půl bodu.

Očekává se, že kapitán Jim Furyk spolu s Woodsem pošle do dvojice nováčka v týmu Brysona DeChambeaua, ale možná je i varianta s Philem Mickelsonem. "Oba bychom to přivítali," řekl Mickelson, který s Woodsem a DeChambeauem šel tréninkové kolo.

Americkou sestavu doplňují první hráč světa Dustin Johnson, letošní vítěz dvou majorů Brooks Koepka, dubnový král Masters Patrick Reed, Rickie Fowler, Webb Simpson, Jordan Spieth, Justin Thomas, Bubba Watson a Tony Finau.

Evropané spoléhají na Roryho McIlroye ze Severního Irska a Angličana Justina Rose, ale mají i pět nováčků - Angličany Tyrrella Hattona a Tommyho Fleetwooda, Švéda Alexe Norena, Dána Thorbjörna Olesena a Španěla Jon Rahma. Kapitán Thomas Björn proto udělil karty zkušeným Henriku Stensonovi ze Švédska, Sergiu Garcíovi ze Španělska a Angličanům Ianu Poulterovi s Paulem Caseym.

Právě Poulter je nejúspěšnějším hráčem historie Ryder Cupu. Jeho úspěšnost přesahuje 72 procent. "Ryder Cup je úplně něco jiného a těžko se popisuje někomu, kdo ho nezažil. Důležití jsou fanoušci a doufám, že budou hluční, protože oni jsou důvodem, proč jsme doma dlouho neporazitelní," řekl Poulter.

Američané předloni těžili z hlučného prostředí, ve kterém například Reed, přezdívaný Kapitán Amerika, porazil ve vyhroceném duelu McIlroye. "Očekávám, že fanoušky uslyším. V opačném případě to znamená, že nehraju dobře," sdělil Reed.

V pátek se začne čtyřmi zápasy systémem fourball, kdy jsou dva hráči v týmu a každý hraje svým míčkem, přičemž se počítá na jamce vždy lepší skóre jednoho z dvojice. Odpoledne jsou na programu foursomes - dvojice hraje jedním míčkem a hráči se po ráně střídají. Za vítězství je bod a obdobné to je v sobotu. V neděli hraje všech dvanáct golfistů dvouhru a každý vítěz si opět připíše bod.

Američané zvítězili šestadvacetkrát, Evropa se radovala z poháru třináctkrát a dvakrát se zrodila remíza. Teprve podruhé se Ryder Cup hraje mimo Britské ostrovy a USA, poprvé to bylo ve španělské Valderramě v roce 1997.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články