Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Začíná Masters – hon tří hladových na zraněného Woodse

Augusta (USA) – Přišlo jaro, americká Augusta se plní nejlepšími golfisty světa – nastává doba zeleného saka. O tuto trofej pro vítěze golfového Masters se neporve první hráč světa Tiger Woods, který musí oželet svoji účast kvůli zranění. První major sezony nemá jasného favorita. Titul obhajuje Adam Scott, ale na prémii 1,44 milionu dolarů může myslet řada dalších. Především trojice hráčů, včetně Scotta, pošilhává po útoku na nejvyšší místo v žebříčku. Přímé přenosy vysílá ode dneška do neděle ČT sport a náš web. První z nich startuje na našem webu dnes v 21:00.

Jason Day při odpalu na Masters
zdroj: Getty Images autor: Mike Ehrmann

Čtyřnásobný vítěz Masters Woods chybí v Augustě poprvé v kariéře kvůli nedávné operaci zad. Po turnaji může přijít o pozici světové jedničky, na kterou útočí tři golfisté. Na první pozici v žebříčku má šanci Scott, pokud skončí do třetího místa. Henrik Stenson se může stát prvním Švédem v čele golfového žebříčku, když skončí nejhůře druhý. Australan Jason Day usedne na trůn v případě, že si v neděli oblékne zelené sako - tradiční trofej pro šampiona.

Faldo: Bude to otevřený turnaj

Trojnásobný vítěz Masters Nick Faldo v roli komentátora a analytika nevidí jasného kandidáta na vítězství. "Sezona je ovlivněna zraněními a není nikdo, kdo by čněl nad všemi," řekl šestapadesátiletý Faldo českým novinářům minulý týden. "Klidně bych ale mohl říct osmadvacet jmen. Bude to otevřený turnaj," podotkl Faldo.

Po patnácti letech mohou ukončit čekání na titul na Masters třeba evropští hráči v čele se Severním Irem Rorym McIlroyem. Scott by se zase rád stal prvním golfistou od Woodsových triumfů v letech 2001 a 2002, který titul obhájí, ale ve formě jsou i jeho další krajané. Dobře hraje Matt Kuchar a počítat se musí také s Philem Mickelsonem.

"Jsem trochu nervózní. Vždycky jsem sem přijížděl a měl jsem v kapse nějaký ten titul. Rád bych měl více sebejistoty," uvedl opatrně Mickelson před začátkem Masters, které vyhrál v letech 2004, 2006 a 2010.

Loňský šampion Scott se podle svých slov pořád štípe do tváře, aby uvěřil tomu, že se vidí v zeleném saku před zrcadlem. "Titul z majoru je fantastický, ale věřím, že je v mých silách přidat další. Do téhle pozice jsem se nedostal proto, že mám štěstí, ale tvrdě jsem na tom pracoval a chci v tom pokračovat," řekl.

Jaké bude v Augustě počasí?

Čtvrtek - zpočátku chladno, posléze se má oteplit.

Pátek - oblačno.

Sobota - převážně slunečno, desetiprocentní možnost deště.

Neděle - nejvyšší teploty z celého týdne (až 28 stupňů Celsia), bez deště.

Scott je světovou dvojkou, trojkou je Stenson. Švéd v minulé sezoně ovládl FedEx Cup i evropský žebříček, ale v novém ročníku se mu zatím tolik nedaří. "Před Masters by člověk chtěl hrát určitě lépe," připustil Stenson, ale věří si. "Už jsem dokázal všechny porazit, důležité je být před poslední devítkou v kontaktu."

Dlouhé čekání Evropanů

Stenson nebo McIlroy by mohli navázat na Španěla Josého Maríu Olazábala, který vyhrál v roce 1999 jako dosud poslední Evropan. McIlroy málem zvítězil před třemi lety, ale tehdy promarnil ve finále náskok čtyř ran. "Netrápím se kvůli tomu, v kariéře mi to pomohlo. Cítím, že hraju v Augustě dobře a jsem trošku zklamaný, že jsem byl nejlépe patnáctý. To bych chtěl tentokrát změnit," vyhlásil McIlroy.

Startovní pole čítá 97 golfistů. Na hřišti dlouhém 6 799 metrů s parem 72 už neuvidí jeden ze symbolů turnaje. V únoru musel být odstraněn Eisenhowerův strom na sedmnácté jamce, který nepřežil letošní mrazivou americkou zimu. Jinak na golfisty v Augustě, na hřišti plném květin a vzácných dřevin, čekají tradičně rychlé greeny a těžké fairwaye.

Jamky

1. Tea Olive (par 4), 2. Pink Dogwood (5), 3. Flowering Peach (4), 4. Flowering Crab Apple (3), 5. Magnolia (4), 6. Juniper (3), 7. Pampas (4), 8. Yellow Jasmine (5), 9. Carolina Cherry (4); 10. Camellia (4), 11. White Dogwood (4), 12. Golden Bell (3), 13. Azalea (5), 14. Chinese Fir (4), 15. Firethorn (5), 16. Redbud (3), 17. Nandina (4), 18. Holly (4).

Proslulý je především tzv. Amen Corner, což je úsek začínající druhou ranou na jedenácté jamce, celá dvanáctka a odpal s druhou ranou na třináctce. Hráč tu může získat rozhodující náskok, nebo také pohřbít veškeré naděje.

Program vysílání:

Čtvrtek – 21:00–23:20 na webu ctsport.cz, od 23:20 také na ČT sport

Pátek – 21:00–1:30 na ČT sport a na webu

Sobota – 21:00–1:00 na ČT sport a na webu

Neděle – 21:00–1:00 na ČT sport a na webu

Zdroj
ČTK, golf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články