Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Woodsův návrat elektrizuje Masters, boj o zelené sako začíná

V americké Augustě startuje první golfový major v sezoně a Masters už poněkolikáté žije "Woodsmánií". Jeden z nejlepších hráčů historie a pětinásobný držitel zeleného saka Tiger Woods se totiž vrací ke hře po vážné autonehodě. 

Tiger Woods na tiskové konferenci před Masters
zdroj: REUTERS

Ve stínu comebacku Woodse tak je mimo jiné i to, že japonský obhájce titulu Hideki Macujama přijel po zdravotních problémech a z pozice světové jedničky je favoritem Američan Scottie Scheffler.

Bývalý první hráč světa Woods loni v únoru málem přišel o nohu, tři měsíce byl na lůžku, ale v úterý v Augustě oznámil, že je připraven hrát a vyhrát. "Už jen fakt, že jsem se dostal do této fáze myšlení, je pro mě úspěchem. Teď se soustředím, abych měl v neděli šanci na vítězství, tak jako před pár lety," připomněl Woods svůj pátý triumf z roku 2019, při kterém pobláznil fanoušky.

Je nám líto, video expirovalo.
Golfové Masters má za sebou zahajovací exhibici

A stejné to je i v současnosti, jeho tréninková kola totiž provázel dav diváků. Jeho návrat několikanásobně zvýší sledovanost Masters a o žádném jiném golfistovi se před startem tolik nedebatuje.

Woods se navíc vrací po zranění už poněkolikáté. Zvládl to po operacích kolena, zad i rodinných problémech. "Takže to nikoho nepřekvapuje," usmál se jeho krajan Jordan Spieth.

Macujama, Scheffler a další

Turnaj má dotaci 11,5 milionu dolarů, z níž si vítěz odnese 2,07 milionu (přes 48,5 milionu korun). Bylo by překvapením, kdyby obhájil Macujama, který kvůli problémům s krkem a zády nedohrál dva turnaje. "Už je to lepší," řekl po terapii první japonský šampion Masters.

Tři tituly během sedmi týdnů vynesly do pozice světové jedničky Schefflera. Američan bude hrát Masters potřetí, loni i předloni skončil ve dvacítce. "Na žebříček nekoukám, soustředím se na přípravu, na svůj golf, provedení úderů, abych se dokázal udržet v kontaktu," má jasno.

K sázkovým favoritům patří bývalé světové jedničky Španěl Jon Rahm, Američané Justin Thomas Brooks Koepka, Dustin Johnson, Jordan Spieth nebo Rory McIlroy ze Severního Irska.

"Nestarám se o předpovědi. Na kurzy nekoukám. Favoritem jsem sám pro sebe," usmál se Rahm, který by v případě úspěchu navázal na slavné krajany Sergia Garcíu (2017), José Mariu Olazábala (1999, 1994) a Seva Ballesterose (1983, 1980).

Ve zkompletování kariérního grandslamu titulem z Masters stále doufá McIlroy. "Už mám nějaké šediny, ale stále mám dost času uspět. Sice tady platí trpělivost a disciplína, což mým uším zní negativně, ale tady nemusíte hrát velkolepě," uvědomuje si jednatřicetiletý McIlroy.

Nejúspěšnějším hráčem Masters je legendární Jack Nicklaus. Američan vyhrál zelené sako šestkrát a Woods by ho v případě letošního senzačního triumfu vyrovnal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články